Kraj pariskog pakla. Da li je?

Izvor: Mondo, 09.Jan.2015, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj pariskog pakla. Da li je?

U razmaku od 20-ak minuta, francuski komandosi su ubili troje od četvoro identifikovanih napadača-otmičara, ubica. Pariz je preživeo tešku traumu, masakr. Ali, potpuna opasnost nije prošla. islamisti najavljuju nove napade.

Krvava drama u "Gradu svetlosti" završena je u petak u kasnim popodnevnim časovima. Kada je počelo da pada veče, francuski komandosi su u dve odvojene akcije, na dva kraja grada, izvele akcije koje su prekinule agoniju.

Trojica napadača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ubica, otmičara su likvidirana. Dvojica, braća Said (34) i Šerif (32) Kuaši, bili su osumnjičena za masakr u francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdo", koji je svet ostavio bez daha. Treći, Ahmedi Kalibali, nije bio u direktnoj vezi sa njima, ali jeste bio povezan sa celim ovim tragičnim događajem.

Osumnjičen je da je narednog dana ubio policajku u Parizu, a danas je držao taoce u jednoj jevrejskoj prodavnici u istočnom delu Pariza. Spašeno je 15 talaca, navode neki izvori.

Nejasno je šta je sa njegovom devojkom (na slici, zajedno sa ubijenima) Ajati Bumedijeni (26). Za nju je najpre navedeno da je zajedno sa Ahmedijem krenula u akciju. Potom se pojavila informacija da ona uopšte nije umešana u sve ovo, već da je sa Ahmedijem bio još jedan muškarac. Ipak, poslednje informacije govore da je ona u bekstvu.

Epilog ove višednevne drame, horora u Parizu je: 14 ubijenih civila (10 novinara i karikaturista, dvojica policajaca i četvoro talaca u jevrejskoj radnji), najmanje 13 ranjenih od kojih su pojedini u kritičnom stanju. I, naravno, trojica napadača.

Ali, sve ovo, nažalost, nije kraj.

Svestan je toga i američki predsednik Barak Obama, lider jedne od najmoćnih sila na svetu. U svojoj najnovijoj izjavi, Obama je poručio Francuskoj da su SAD uz nju, jer je Francuska "najstariji saveznik Amerike", kao i da mora da ostane "oprezna i odlučna, jer pretnje i dalje postoje".

"Duh Pariza treba svima da nam bude vodilja. Moramo svi da budemo takvi... dok terorizam ne bude jednom zauvek izbrisan sa ove planete", završio je obraćanje Obama, verovatno i sam svestan da je to što govori daleko od ostvarenja.

A da to sada jeste upotija svedoči i to što su islamisti već poručili da je ovo tek početak ili bolje reći nastavak. Planiraju nove napade.

Islamski sveštenik i jedan od lidera Islamske države Abu Saad al Ansarija izjavio je posle tek završene drame u Parizu da je "Francuska početak".

"Počeli smo operacijom u Francuskoj za koju preuzimamo odgovornost. Sutra će biti u Britanije, Americi i drugde. To je poruka svim zemljama koje učestvuju u koaliciji (predvođenoj SAD) koja je ubila članove Islamske države", rekao je Ansari na propovedi u iračkom gradu Mosulu, koji kontroliše Islamska država, prenosi izraelski list "Haarec".
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.