Kozarska Dubica: Pronađeno Pikasovo delo

Izvor: Večernje novosti, 02.Apr.2014, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kozarska Dubica: Pronađeno Pikasovo delo

Delo Pabla Pikasa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je istoričar umetnosti Danka Damjanović, koja je na zahtev muzeja uradila ekspertizu. Reč je o grafici koju je slavni španski slikar uručio članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije Francuske, koji je održan u Parizu od 14. do 17. maja 1964. godine. "Čovek s bradom" je jedino poznato Pikasovo delo u Bosni i Hercegovini. "Šiljegović se pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kraj života povukao i živeo je u Kozarskoj Dubici, a ovu grafiku je ostavio biblioteci. To je original urađen tako što je negativ premazan bojom, u ovom slučaju tušem, provučen kroz posebnu mašinu, a onda je otisnuta grafika", objasnila je Damjanović, prenosi Klix. Ona ističe da je to Pikasovo delo neprocenjive vrednosti. "Prema svetskim standardima, vrednost umetničkih dela se procenjuje jednom godišnje, a u ovom slučaju se radi o delu koje spada u nultu kategoriju, za koju se ne može uraditi procena u novcu", istakla je Damjanović. Pikaso je mesec dana pre Kongresa Komunističke partije u Parizu, čiji je bio član, odlučio da napravi različite grafike za članove stranih delegacija, a narodni heroj Boško Šiljegović je preuzeo grafiku za jugoslovensku delegaciju. Šiljegović je bio dubički revolucionar i nekadašnji šef kabineta Josipa Broza Tita.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Slika iz Kozarske Dubice je zaista Pikasova

Izvor: B92, 02.Apr.2014

Delo Pabla Pikasa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je istoričar umetnosti Danka Damjanović, koja je na zahtev muzeja uradila ekspertizu...Reč je o grafici (možete je pogledati ovde) koju je slavni španski slikar uručio članu jugoslovenske delegacije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.