Košarkaši Barselone prvaci Evrope

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši Barselone prvaci Evrope

Košarkaši Barselone osvojili su titulu prvaka Evrope pošto su večeras u finalu završnog turnira u Parizu pobedili tim grčkog Olimijakosa sa 86:68 (28:18, 19:17, 17:14, 22:18).

Treće mesto na fajnal-foru, koji je održan od 7. do 9. maja u dvorani "Bersi", zauzeo je CSKA Moskva savladavši ranije večeras tim beogradskog Partizana nakon pridužetka sa 90:88 (25:20, 22:24, 14:18, 17:16 - 12:10).

Meč je odigran pred oko 15.000 gledalaca, a sudili su Bahar >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (Izrael, Brazauskas (Litvanija) i Šambon (Francuska). Barselona: Bazile 6, Trijas, Rubio 9, Lakovič, Navaro 21, Faskez 6, Ndong 7, Moris 8, Sada 7, Erazem Lorbek 8, Mikel 14, Grimau.

Olimpijakos: Papalukas 12, Skuni Pen, Čajldres 15, Vujčih 2, Vasilopulos, Burisis 9, Halperin, Kleiza 13, Mavrokefalidis 1, Beverli, Teodosić 10, Skorcijanidis 6.

Prvi favorit finalnog turnira, ekipa koja je čitavu sezonu odigrala u visokom ritmu i koja u sastavu ima najviše asova savremene evropske košarke, apsolutno zasluženo je osvojio titulu šampiona. Barselona je u finalnom duelu potvrdila da je kvalitetniji tim od Olimpijakosa. Olimpijakos je, pak, pokazao da mu s pravom pripada zvanje vicešampiona, CSKA da se snašao nakon odlaska pojedninih asova i kresanja budžeta, a Partizan da zaslužuje mesto u najužem kremu evropske košarke.

Večerašnja utakmica obilovala je do sredine treće četvrtine lepim potezima, atraktivnim rešenjima i filigranskim akcijama. Finalisti najkvalitetnijeg evropskog takmičenja ušli su bez garda, pokušavajući da nadigraju rivala i igrom na koš više domognu se pehara.

Barselona je, ipak, izuzimajući sam početak meča, bila ta koja je vodila i diktirala tempo.

Sredinom treće četvrtine naišli su "žuti minuti" u igri "crveno-belih" iz Atine, koji su potrajali i tokom prve polovine poslednjeg perioda. U tim trenucima ekipa Panajotisa Janakisa prosto nije postiojala na parketu.

Katalonci, koje su večeras u prepunom "Bersiju" bodrili i članovi fudbalskog kluba na čelu sa predsednikom Djoanom Laportom, ali i pristalice CSKA i Partizana, iskoristili su priliku i stekli neodstižnu prednost (71:52). Bio je to kraj svih nadanja Pirejaca da će trofej, nakon abdikacije Panatinaikosa u Top 16 fazi, ostati u Atini.

Huan Karlos Navaro je još jednom pokazao da je prvi igrač evropske klupske košarke, ostavivši u dubokoj senci asove buduće dekade - Rikija Rubija i Miloša Teodosića. Navaro je postigao 21 poen, sakupio četiri skoka i tri asistencije i iznudio pet faulova nemoćnih čuvara. Bilo je to i više nego dovoljno za pobedu Barselone.

U redovima Katalonaca istakao se još i Pit Mikel sa 14 poena, a poraženi tim dok su mogli u igri su održavali Džoš Čajldres sa 15 i iskusni Teodoros Papalukas sa 12 poena.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.