Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konfekcija „Beko” u Svilajncu ponovo šije

Zemljak iz Pariza zakupio deo starih pogona u kome će 75 radnika šiti garderobu za velike strane firme

Svilajnac – Frenk Uri, vlasnik firme „Motifs” iz Pariza, juče je sa Predragom Milanovićem, predsednikom opštine Svilajnac, potpisao ugovor o zakupu pogona konfekcije „Beko”. Uri, koji je rodom iz Milive kod Despotovca, za početak će uložiti 150.000 evra, a planira i da proizvodne pogone iz svoje firme „Edito” u Tunisu prebaci u Svilajnac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Proizvodnja će početi sredinom meseca. U početku će biti zaposleno 35 radnika, a do kraja godine ukupno 75.

– Odlučio sam se baš za „Beko”, jer sam čuo da je radio kvalitetno. Kada sam prvi put ušao u pogon linije su bile na svom mestu, a mašine, koje jesu malo starije, bile su u odličnom stanju. Pošto uslužno šijemo za velike firme, naše proizvode ćemo izvoziti u Nemačku i Francusku, ali nadam se da ćemo moći da plasiramo i na srpsko tržište – navodi Uri za i dodaje da će, ukoliko se posao bude razvijao planiranom dinamikom, za tri godine izgraditi vlastitu fabriku u industrijskoj zoni.

Milanović je rekao da je opština podigla kredit od 50 miliona dinara i nedavno kupila firmu „Beko” čiji je proizvodni pogon 2.500 kvadratnih metara, a potom je renovirala. Reč je o firmi koja je zapošljavala 180 radnika, koja je 2003. godine otišla i stečaj i koju sud ni posle 21 licitacije nije uspeo da proda.

– Iznajmili smo pola hale, a uskoro ćemo obezbediti investitora i za drugu polovinu. Ne želimo da prodamo firmu, jer planiramo da nam ona bude biznis inkubator za one koji će raditi u njoj dok ne naprave vlastite pogone –ocenio je Milanović za naš list.

On se nada da će „Beko” imati istu sudbinu kao i „Panasonik”, koji je pre tri godine počeo sa 13 radnika, dok je sada u njemu zaposleno skoro 300 radnika. Nedavno su halu koju su iznajmili i kupili.

– Ovo je šesta strana investicija u opštini, u kojoj već postoje izraelski, švajcarski, japanski, italijanski i austrijski investitori. Nadam se da ćemo nivo nezaposlenosti sa 15,5 odsto uspeti da spustimo ispod deset odsto i približimo se evropskom proseku – zaključuje Milanović.

Firma će već danas početi da prima radnike i da testira njihovo konfekcijsko umeće. Kada bude izgradio fabriku Uri planira da zaposli 100 Svilajnčana, koji će godišnje proizvoditi pola miliona komada garderobe za izvoz u vrednosti tri do četiri miliona evra.

Z. Gligorijević

objavljeno: 01.11.2013.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.