Kervijel otkriva imena pomagača

Izvor: Blic, 29.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kervijel otkriva imena pomagača



Žerom Kervijel, pariski broker „Sosijete ženeral banke" koji se kladio na buduća kretanja na finansijskom tržištu i na taj način proigrao gotovo pet milijardi evra te banke, najverovatnije nije radio sam, kao što se prvobitno mislilo.


Šef finansijskog odeljenja kancelarije pariskog istražnog sudije Žan-Mari Adalber juče je izjavio da Kervijel u potpunosti sarađuje sa policijom, i tvrdi da „može sve da objasni".

Kervijel je uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u subotu, nedelju dana nakon što su njegove katastrofalne mahinacije otkrivene. Tim policijskih finansijskih stručnjaka ispitivao ga je 48 sati u nastojanju da otkrije prave razmere ove zapanjujuće prevare. Policija je zaplenila hard disk i brojne dokumente iz sedišta „Sosijete ženeral banke" u Parizu i detaljno pretražila Kervijelov jednosoban stan.

Detektivi koji su ga ispitivali kažu da Kervijel „navodi imena" i da odbija da sam bude žrtveni jarac. Detektivi trenutno rade na informaciji da je Kervijel uputio niz telefonskih poziva brokerima drugih investicionih banaka - omogućivši im da zahvaljujući njegovim informacijama naprave vrlo unosne poslove. Kervijel je investirao bančin novac kladeći se na kretanje indeksa na evropskim berzama, pri čemu izgleda da sam nije ostvario nikakvu korist. Žan-Klod Marin, pariski istražni sudija, juče je zatražio podizanje preliminarne optužnice protiv Kervijela za falsifikovanje, zloupotrebu poverenja i prevaru. Istražni sudija je rekao da bi Kervijel mogao dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od sedam godina.

„Sosijete ženeral" tvrdi da je Kervijel hakerski upadao u kompjutere i „kombinovao nekoliko metoda za prevaru" kako bi prikupio 50 milijardi evra, koliko iznosi suma kojom je raspolagao Kervijel, a za koju se procenjuje da je veća od ukupne vrednosti banke na tržištu. Zvaničnici banke ističu i da je koristio kompjuterske šifre drugih zaposlenih, falsifikovao dokumenta i koristio fiktivne klijente na kompjuteru kako bi prikrio tragove.

Heroj?

Mnogi Francuzi Kervijela smatraju „herojem" koji je uzdrmao bankarski sistem. Na internetu su počele da niču grupe podrške i divljenja nižem činovniku banke koji je uspeo da uzdrma čitav sistem za svega nekoliko dana. U njegovom rodnom selu u Bretanji on se smatra „idealnim zetom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.