Kako je divno igrati balet

Izvor: Politika, 26.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je divno igrati balet

Primabalerina Ana Pavlović vratila se sa službenog puta u Parizu, sa gala koncerta „Zvezde 21. veka”, a čeka je novi put – u Meksiko i Španiju, sa svojim Baletom Narodnog pozorišta

Beogradska primabalerina Ana Pavlović vratila se kući iz Pariza sa koferom preteškim od najlepših uspomena. Ne čudi nas to. Ona i njen novosadski partner Andrej Kolčeriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (SNP) ovih dana su se tri puta predstavljali publici u pariskom teatru „Jelisejska polja”, i to u jednom zaista visokom baletskom društvu. Uostalom, na plakatima koji su najavljivali ta tri gala koncerta pisalo je: Zvezde 21. veka. U tom „sazvežđu igre” našli su se među istaknutim imenima iz poznatih kompanija ABT (Njujork), NDT (Hag), Berlinski, Minhenski i Škotski balet.

Uvek puna sala, tražila se karta više (cena onih najskupljih bila je 89 evra), ispred zgrade baletski fanovi koji su čekali umorne igrače da im poklone autogram... To su nezaboravne slike sa ovog puta, kaže nam Ana Pavlović. Neće takođe potamneti ni sećanje na igrače sa kojima je provela ta tri „zvezdana” dana u Parizu. „To su prijatni, jednostavni, veliki ljudi i umetnici. Vladala je jedna izuzetna atmosfera na sceni, iza scene, u gledalištu i shvatila sam kako sam doživela onu valjda najvišu tačku u svojoj karijeri, kada vam kroz glavu prođe tako obična, ali važna misao: ’Kako je divno igrati balet’”, sa nemalim uzbuđenjem u glasu priča nam primabalerina.

Jedno lepo i uspešno gostovanje, kako to često biva, povlači neka nova. Kad smo pre nekoliko meseci sa njom malo popričali, po povratku sa duže turneje po Nemačkoj i Austriji, dvoumila se da li uopšte da pomenemo kako postoji i mogućnost da uskoro zaigra i u Parizu. To „uskoro” se, evo, i desilo. Zato je sada nagovaramo da ne krije i jedan London u perspektivi, ili barem dobru volju da se i takvo gostovanje ostvari.

Međutim, ono što nije pod znakom pitanja jeste dugi službeni put u Meksiko na koji u utorak kreće sa svojim Baletom Narodnog pozorišta. Na turneji ih čeka osam izvođenja „Kraljice Margo” (koreografija: Krunislav Simić; muzika: Goran Bregović), u nekoliko meksičkih gradova, dok je poslednja predstava u Santanderu, u Španiji. Naslovnu ulogu igraće Mila Dragičević i – Ana Pavlović.

M. Š.

[objavljeno: 27/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.