Kako je Mika Alas definisao metaforu i alegoriju

Izvor: RTS, 30.Maj.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Mika Alas definisao metaforu i alegoriju

Obnovljeno izdanje knjige "Metofore i alegorije" Mihaila Petrovića Alasa priredili su zajedno Srpska književna zadruga i Društvo matematičara Srbije. Prvo izdanje knjige objavljeno je 1967. godine.
Preokret u matematičkim naukama kod nas je započet pojavom Mihaila Petrovića Alasa, tvrde matematičari, ističući da je radio sa intuicijom, a pisao manirom velikih ljudi u nauci.

Tokom doktorskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << studija u Parizu, završio je i fiziku i hemiju.
Na Univerzitetu u Beogradu u dva maha je bio dekan Filozofskog fakulteta i više godina prodekan. Godine 1936. izabran je za rektora Univerziteta, ali je izričito odbio da prihvati ovu dužnost. Odmor od naučnog rada tražio je u ribarenju i svojoj violini.
"Metafore i alegorije" su delo u kojem Petrović uspešno koristi smisao ovih književnih figura i razvija jednu novu teoriju sličnosti kao novi prilog svojoj "proširenoj matematici".
Profesor Slobodan Vujošević kaže da na Filozofskom i Matematičkom fakultetu postoji raspoloženje da se neki budući doktorski radovi ozbiljno pozabave delom Mihaila Petrovića.
Predsednik Društva matematičara Srbije, Vojislav Andrić kaže da je pokrenuta inicijativa da se rodna kuća Mihaila Petrovića Alasa na Kosančićevom vencu pretvori u legat gde bi osim izložbene postavke postojala i sala za predavanje i okupljanje mladih naučnika.
Srpska knjižena zadruga je "Metafore i alegorije", delo koje je inače ostalo u rukopisu, prvi put objavila 1967. godine, povodom stogodišnjice naučnikovog rođenja.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.