KINA SRUŠILA MONOPOL ZAPADA: Peking saradnjom sa zemljama u razvoju prevagnuo na svetskoj sceni

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2023, 21:34

KINA SRUŠILA MONOPOL ZAPADA: Peking saradnjom sa zemljama u razvoju prevagnuo na svetskoj sceni

Udarno za zapadnu ekonomiju.

Iako je Pariski klub dominirao u kreditiranju zemalja u razvoju, sada je tu ulogu preuzela Kina – daje više zajmova najsiromašnijim državama sveta nego svi drugi bilateralni kreditori zajedno, konstatuje kolumnista "Fajnenšel tajmsa".

Uz to je Londonski klub komercijalnih banaka izgubio na važnosti, dok zajmoprimci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve više prikupljaju sredstva na tržištu obveznica.

Ove promene znače da su pozicije poverilaca daleko manje usklađene, posebno u poređenju s velikom dužničkom krizom koja je potresala zemlje u razvoju 1990-ih godina i kada su se veliki kreditori lako udružili ne bi li našli rešenje, dok su takve akcije sada gotovo nemoguće.

Danas kritikuju Kinu da daje kredite pod tajnim uslovima zahvaljujući kojima je u prednosti u odnosu na druge zajmodavce, te tako izaziva Međunarodni monetarni fond i ometa pregovore o restrukturiranju dugova zemalja u razvoju pokušavajući da nametne sopstvene uslove.

Međutim, bez Kine će se teško naći adekvatan način za prevazilaženje dužničkog ćorsokaka u kojem su brojne zemlje, na primer Zambija, Šri Lanka, Gana, a mnogo će i zavisiti od te azijske sile, ističe kolumnista "Fajnenešel tajmsa".

Kina je pak nedavno najavila pred ministrima finansija G20 da će sarađivati u rešavanju situacije u vezi s restrukturiranjem državnog duga zemalja u razvoju, a deluje i da je Peking ublažio svoj stav u teškim pregovorima o nizu neplaćanja obaveza.

Naime, Grupa 20 velikih ekonomija, čiji je član i Kina, osmislila je zajednički okvir, ali za pomoć su se prijavile samo Zambija, Čad, Etiopija i Gana. Uzrok se delimično nalazi u tome što okvir obavezuje dužnike da traže isti tretman od svih poverilaca, uključujući i one u privatnom sektoru, a to mnogi suvereni žele da izbegnu iz straha da će oštetiti svoju kreditnu sposobnost.

U onome što izgleda kao pokušaj da se ožive klupski sastanci iz prošlosti, MMF, Svetska banka i G20 pokušali su da okupe sve kreditore u novu inicijativu. Okrugli sto na temu globalnog duga održan je prošle nedelje u Vašingtonu, a u razgovorima su učestvovali i Kina i članovi Pariskog kluba, zajedno sa predstavnicima privatnog sektora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.