Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 14:32

Jevrosimović o Igrama u Parizu i ciljevima srpske atletike: "Ponosan sam na medalje i sve što smo izgradili"

Jedini je kandidat za predsednika.

Izborna skupština Srpskog atletskog saveza održaće se 13. februara, a  jedini kandidat za predsednika će biti Veselin Jevrosimović.

Prošla godina bila je najuspešnija u istoriji za srpsku atletiku, a ogroman uspeh, veliki planovi, kao i sama skupština, bili su povod za veliki intervju Žurnala sa predsednikom saveza Veselinom Jevrosimovićem.

Razvoj atletske infrastrukture bio je tema početka razgovora.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />– Kada sam došao na čelo Saveza, bio je težak položaj atletike u srpskom sportu i društvu uopšte. Imao sam konkretan program. Prva tačka bila je upravo infrastruktura. Naravno, rekao sam da nemam čarobni štapić da mogu preko noći da učinim, da ako neka devojka skače udalj šest metara, odjednom ode na sedam. Atletika je pre svega sport, koji se gradi i u koji mora da se ulaže. Tu mislim na infrastrukturu i višedecenijski razvoj. Uspeli smo da izgradimo više od 20 atletskih objekata, imamo Atletsku dvoranu na Banjici. U Novom Sadu je jedna od hala na sajmu zimi već godinama u funkciji atletike. Napravili smo atletski tunel u okviru stadiona u Novom Pazaru. Imamo trenutno najbolje razvijenu atletsku infrastrukturu u celom regionu – kaže Veselin Jevrosimović.

Druga tačka bila je popularizacija atletike.

- Trebalo je vratiti ovaj sport medijima, narodu, napraviti da postane popularan sport. Jedini naš prozor u svet u to vreme bio je „Sportski žurnal“. Kao takav jedini nam je otvarao put da se nešto čuje o atletici. Danas je slika kompletno drugačija po svim spomenutim osnovama. Više nema medija, koji ne pišu o atletici. Da li čitate novine, pregledate portale, gledate televiziju, svakodnevno se izveštava o atletici.

Jevrosimović ističe da su adekvatni uslovi za trening neophodni atletičarima.

– Trenirajući skok s motkom po velikim vrućinama i hladnoćama, satima, iz čistog entuzijazma, shvatio sam koliko su uslovi za trening neophodni. To je jedini razlog zašto sam se prihvatio da dođem na čelo Srpskog atletskog saveza. Osetio sam momenat da mogu da vratim dug svom sportu, koji me je napravio ovakvim, kakav sam danas. Svi atletsku dvoranu smatraju hramom atletskog sporta. Smatram da je to bilo nešto nužno, što je preokrenulo razvoj atletike. Obaraju se pionirski, juniorski i seniorski rekordi, neki stari po 40 godina. To je rezultat rada sada dugog već 15 godina.

Statistika pokazuje da je za poslednjih 12 godina osvojeno 28 seniorskih evropskih, svetskih i olimpijskih atletskih medalja, a pre toga ukupno 24.

– Za sve koji su van našeg sporta možda ovo jeste iznenađenje, ali za nas koji radimo u Savezu već skoro 15 godina, to nije iznenađenje. Kad jasno postavite strategiju, pridodate struku, naše vrhunske trenere i talente, kojih je dosta u ovoj našoj zemlji, to ne može da ne da rezultate.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.