Jeremić nastavlja posetu Francuskoj

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić nastavlja posetu Francuskoj

Francuska snažno podržava evrointegracije Srbije, izjavio ministar inostranih poslova Srbije posle razgovora s francuskim šefom diplomatije Bernarom Kušnerom. Sporazum o strateškom partnerstvu treba da bude usaglašen krejem novembra kada će Kušner doći u posetu Beogradu.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić drugog dana boravka u Francuskoj  razgovarao je sa francuskim kolegom Bernarom Kušnerom.

Francuska snažno podržava evropske integracije Srbije potvrdio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, najavljujući da će krajem novembra posetiti Beograd, kada bi do kraja trebalo da bude usaglašen sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Jeremić je dodao da će sporazum potpisati predsednici Boris Tadić i Nikola Sarkozi u Beogradu i da je njegova osnovna tema evropska budućnost Srbije i uloga koju će Francuska imati u ostvarivanju te budućnosti.

Ministar Jeremić je istakao da je Francuska za sprovođenje projekata, koji proističu iz tog sporazuma, spremna Srbiji da ponudi beskamatne kredite.

"Francuska je jedan od najsnažnijih partnera Srbije, podržava njen put ka Evropskoj uniji i ta podrška će, uz ovaj sporazum, biti još jača", rekao je Jeremić.

Kušner je izrazio zadovoljstvo što će u januaru iduće godine stupiti na snagu vizna liberalizacija za građane Srbije, dok je Jeremić rekao da očekuje da će formalna odluka o tome biti doneta pre kraja ove godine.

Francuska za ceo Zapadni Balkan u EU

Francuski šef diplomatije je napomenuo da je sa Jeremićem razgovarao i o Bosni i Hecegovini, kao i potrebi da sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU.

"Ne mogu iznositi datume, jer još ima prepreka, ali to je jasno opredeljenje Francuske, i to je predsednik Sarkozi jasno rekao predsedniku Tadiću", istakao je Kušner.

Upitan da li se može očekivati deblokiranje Prelaznog trgovinskog sporazuma do kraja godine, Kušner je najpre rekao da ne zna, a potom da nije siguran i da ne veruje da će se to dogoditi.

"Sve zemlje članice EU, osim jedne, podsetio je Kušner, rekle su da Srbija čini sve što može da okonča saradnju sa Haškim tribunalom. U odlučivanju u EU potrebno je, međutim, jedinstvo, tako je predviđeno i Lisabonskim sporazumom, a tog jedinstva sada nema", rekao je Kušner.

Prema oceni Kušnera, Srbija saradnju sa Tribunalom, u svakom slučaju, mora završiti i Ratko Mladić mora biti u Hagu.

Povodom najava da češki predsednik Vaclav Klaus prihvatanje lisabonskog sporazuma uslovljava promenom dva njegova člana, Kušner je rekao da se taj sporazum neće menjati, kao i da su ga prihvatili češki narod i češki parlament.

Osuditi uništavanje kulturne baštine

Jeremić je juče, na Generalnoj debati UNESKO-a u Parizu, rekao da je u 21. veku neophodno kulturu i kulturno nasleđe osloboditi od politike i osuditi uništavanje kulturne baštine, gde god da se ono dogodi.

"Jedan nedavni primer takvog ponašanja je temeljno pljačkanje najvećeg srednjovekovnog duhovnog kompleksa u planinama iznad naše drevne prestonice, Prizrena", rekao je Jeremić.

Ministar je podsetio da je pre svega nekoliko nedelja, taj spomenik iz 13. veka opljačkan, oskrnavljen i oštećen, a da su osobe koje su tražile zakopano blago, teškim mašinama prokopale čitavu mrežu tunela ispod ovog istorijskog lokaliteta.

Jeremić je istakao da je Srbija veoma zahvalna na važnom poslu koji je UNESKO već obavio na Kosovu u cilju zaštite i očuvanja srpske kulture, "bez obzira na nerešeno pitanje budućeg statusa Kosova i legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti" južne srpske pokrajine o kojoj se trenutno raspravlja pred Međunarodnim sudom pravde.

Ministar je naglasio i da se Srbija nada, u cilju očuvanja kulturne baštine, da će Generalna debata UNESKO, koja je u toku, predstavljati prekretnicu u naporima da se aktivira Fond za baštinu Jugoistočne Evrope, poput već postojećih fondova za Afriku i Pacifik.

Jeremić će u petak u Marseju položiti vence na spomen obeležje povodom 75 godina od atentata na Kralja Aleksandra Prvog, kao i na spomenik tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske Žan Luju Bartuu, koji je takođe ubijen u tom atentatu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.