Jeremić:Zakup u Parizu po propisima

Izvor: B92, 11.Feb.2010, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić:Zakup u Parizu po propisima

Beograd -- Stan u Parizu koji za potrebe ambasadora pri UNESKO-u Srbija plaća čak 7.000 mesečno iznajmljen je na osnovu jednoglasne odluke Vlade Srbije, kaže Vuk Jeremić.

Gostujući u vestima B92, šef diplomatije Srbije naveo je da je ceo postupak oko iznajmljivanja stana vodila posebna komisija Ministarstva na čijem je čelu i da nije postajao način da se za potrebe ambasadora pri Unesko-u koristi rezidencija ambasadora u Francuskoj.

Ministar Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da je svestan da je 7.000 evra zvuči kao ogromna cifra za građamne Srbije, ali je izbegao direktno da odgovori na pitanje da li je moglo jeftinije.

B92: Ko je izabrao stan Zorici Tomić i zašto on mora da košta baš 7.000 evra?

Vuk Jeremić: Pre svega želim da kažem da se ne radi o stanu Zorice Tomić već se radi o službenoj rezidenciji ambasadora Srbije pri UNESKO-u, koja je jedan od najvažnijih organizacija UN-a u okviru koje vodimo tešku diplomatsku borbu, konkretno u okviru UNESKO-a za očuvanje našeg nasleđa na Kosovu. Konkretno, rezidencija je mesto u kome ambasador ne samo stanuje već obavlja i veliki broj diplomatskih funkcija koje su sastavni deo tog posla....

B92: Zar to ne može u ambasadi Srbije ili u rezidenciji?

Vuk Jeremić: U amabsadi Srbije se takve stvari ne obavljaju, postoje rezidencije. Postoji rezidencija ambasadora u Francuskoji ali u njoj ne mogu da se prave zvanične funkcije pri UNESKO-u. To su dve strogo razdvojene organizacije i u diplomatskom smislu nije moguće vršiti jednu funckiju u drugoj. Ali ono što hoću da kažem je da zaista smatram da je neprimereno i nekorektno govoriti o Zorici Tomić ovom kontekstu.

B92: Ali mi ne govorimo o Zorici Tomić ovde, već što se njen stan, koji ona iznajmljuje, tamo košta 7.000 evra?

B92: Ako dozvolite, slušao sam vaš prilog i govorili ste o tome iznajmljen stan Zorici Tomić. To ste govorili u vašem prilog. Tomićeva je osoba vrhunskog integriteta i sa svim kvalifikacijama da obavlja ovaj posao. Ona je jedan od najboljih amabsadora Srbije na svetu, po mnogim i najbolja.

B92: Niko nije dovodio u pitanje njen kredibilitet.

Vuk Jeremić: Ono što hoću da kažem je da je po sredi službena rezidencija ambsadora pri UNESKO - koja ima svoju funkciju, ona nije samo u funkciji stanovanja već i jedan čitav niz složenih funkcija koje zahtevaju adekvatan prostor . Inače, taj prostor je izabran u skladu s propisima I zakonom i komisijski od strane MSP-a i u potpunosti je poštovana procedura i ta transakcija je učinjena u okviru budžetom predviđene stavke.

Vuk Jremić: Mislim da nema nikakvog prostra za kontraverzu, meni je potpuno jasno da ova cifra zvuči visoko, ali ono u šta mogu da vas uverim je da ogromna većina zemalja na svetu, koji imaju daleko manji problem i daleko manju potrebu za ovakvim diplomatskim anagažovanjem pri Unesko-u, imaju daleko veće i luksuznije rezidencije za svoje ambasadore pri toj organizaciji.

B92: Ali mi smo jedna siromašna zemlja.

Vuk Jeremić: Ja verujem da najmanje četiri petine zemalja na svetu ima veću rezidenciju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jeremić:Rezidencija pri Unesko izabrana u skladu sa zakonom

Izvor: S media, 11.Feb.2010

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da je rezidencija ambasadora Srbije pri Unesko u Parizu izabrana i iznajmljena u skladu sa zakonom i da ona ne služi samo za stanovanje, već i za čitav niz "složenih funkcija koje zahtevaju adekvatan prostor". .."Taj prostor je izabran...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.