Jeremić: Francuska podrška Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2009, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Francuska podrška Srbiji

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je u Parizu da je glavna tema njegovih današnjih razgovora sa kolegom Bernarom Kušnerom bio sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Francuske čiji su okvir dogovorili predsednici Boris Tadić i Nikola Sarkozi, a Kušner je potvrdio da Francuska snažno podržava evropske integracije Srbije i najavio da će krajem novembra posetiti Beograd, kada bi do kraja trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usaglašen sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje.

Taj okvir je dogovoren prilikom posete predsednika Tadića Parizu u maju ove godine.

"Važna stvar o kojoj smo se danas dogovarali jeste mogućnost da taj dokument bude podingut na jedan viši nivo. Ovo je inicijalno trebalo da bude protokol o partnerstvu kakav je do sada potpisivan sa većinom istočnoevropskih zemalja tokom njihovih integracija u Evropsku uniju. U slučaju Srbije, mogao bi biti potpisan sporazum, što je viši nivo međudržavnog dokumenta", rekao je ministar Jeremić agenciji Tanjug.

Jeremić je dodao da to "pokazuje veliki značaj koji Francuska daje procesu evropskih integracija Srbije".

Kušner: Srbija treba da bude članica EU

Francuski ministar inostranih poslova izjavio je večeras da je stav Francuske da "sve zemlje Balkana treba da postanu članice Evropske unije".

"Ostaju prepreke (za to), ali naš politički stav je veoma jasan", kazao je on, dodavši da je to i francuski predsednik Nikola Sarkozi "takođe jasno" rekao srpskom predsedniku Borisu Tadiću.

Kušner je podsetio da će Lisabonski ugovor koji će uskoro stupiti na snagu zahtevati jedinstven stav za priključenje novih zemalja članica.

"Ali, prema nama, to je jasno, Srbija treba da bude članica EU", istakao je Kušner.

Pisanje ovog sporazuma praktično je završeno i on bi trebalo da bude potpuno završen do kraja novembra, kada šef francuske diplomatije bude dolazio Beograd, u uzvratnu posetu Jeremiću

Sporazum će potpisati dvojica predsednika prilikom Sarkozijeve posete Beogradu.

Deo razgovora Jeremića i Kušnera bio je posvećen i liberalizaciji viznog režima i dvojica ministara su se složila da je to u ovom trenutku "apsolutni prioritet".

Kušner je izrazio očekivanje da će se o tom pitanju formalno odlučivati na novembarskom sastanku ministara spoljnih poslova EU i da ne bi trebalo da bude nikakvih problema oko preduzimanja tog koraka.

"Prvi januar zaista mogao biti datum kada će građani Srbije početi da putuju bez viza u zemlje EU", rekao je Jeremić.

Dvojica ministara su se složila i da treba očuvati elan koji evropskim integracijama daje odluka irskih građana da prihvate Lisabonski sporazum i da ne sme biti zastoja u približavanju država Zapadnog Balkana Uniji.

Kušner je tokom razgovora rekao da je Pariz bio dirnut odnosom srpske države prema tragičnoj smrti francuskog državljanina Brisa Tatona koji je umro od posledica povreda koje su mu zadali huligani u centru Beograda sredinom septembra.

Taj tužni događaj neće imati nikakav loš uticaj na odnose Srbije i Francuske, zaključio je ministar Kušner.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Govor šefa diplomatije

Izvor: RTV Pink, 07.Okt.2009, 17:55

Jeremić: Osuditi uništavanje kulturne baštine. . . Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas, govoreći na Generalnoj debati UNESCO-a u Parizu, da je u 21. veku neophodno kulturu i kulturno nasleđe osloboditi od politike i osuditi uništavanje kulturne baštine gde god da se...

Nastavak na RTV Pink...

Unesko da se oglasi

Izvor: Kurir, 08.Okt.2009, 09:25

PARIZ - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče, govoreći na Generalnoj debati Uneska u Parizu, da je u 21. veku neophodno kulturu i kulturno nasleđe osloboditi od politike i osuditi uništavanje kulturne baštine, gde god da se ono dogodi. - Jedan nedavni primer takvog ponašanja...

Nastavak na Kurir...

Jeremić danas sa Kušnerom

Izvor: Večernje novosti, 08.Okt.2009

U Parizu će danas popodne razgovarati ministri spoljnih poslova Srbije i Francuske, Vuk Jeremić i Bernar Kušner.

Nastavak na Večernje novosti...

Jeremić i Kušner o strateškom partnerstvu

Izvor: RTS, 08.Okt.2009

Francuska snažno podržava evrointegracije Srbije, izjavio ministar inostranih poslova Srbije posle razgovora s francuskim šefom diplomatije Bernarom Kušnerom. Sporazum o strateškom partnerstvu treba da bude usaglašen krejem novembra kada će Kušner doći u posetu Beogradu...Šef srpske diplomatije...

Nastavak na RTS...

Partnerstvo Srbije i Francuske

Izvor: Danas, 09.Okt.2009

Ministar inostranih poslova Francuske Bernar Kušner potvrdio je sinoć, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem, da Francuska snažno podržava evropske integracije Srbije i najavio da će krajem novembra posetiti Beograd, kada bi do kraja trebalo da bude usaglašen sporazum...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.