Jedina sačuvana srpska kruna od 20. aprila u Istorijskom muzeju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 16:45

Jedina sačuvana srpska kruna od 20. aprila u Istorijskom muzeju Srbije

Kako izgleda jedina sačuvana srpska kruna, napravljena u čuvenoj radionici u Parizu, i kakve su insignije nosili car Dušan ili kralj Milutin videće svi zainteresovani, na izložbi "Čekajući stalnu postavku" biće svečano otvorena u Istorijskom muzeju Srbije 20. aprila, saopšteno je iz muzeja.

Postavku će u četvrtak u 17 časova svečano otvoriti Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao i sopran Nataša Tasić Knežević, koja će uz klavirsku pratnju Saše Kneževića izvesti kompoziciju Nimfa Petra Krstića.

U godini kada obeležava šest decenija od osnivanja Istorijski muzej Srbije izložbom "Čekajući stalnu postavku" publici predstavlja najvrednije predmete iz svojih zbirki, koji potiču iz zaostavštine dve novovekovne srpske dinastije Karađorđević i Obrenović.

U centralnoj i bočnim muzejskim salama biće predstavljeni predmeti koji su pripadali rodonačelnicima dinastija Karađorđević i Obrenović i njihovim naslednicima, dok će u ostatku prostora pred publikom biti artefakti iz perioda prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, potom pada srpske srednjovekovne države pod osmansku vlast, kao i iz srpske Despotovine.

Među brojnim originalnim eksponatima, koji će biti dostupni na izložbi, najznačajnije su insignije kralja Petra Prvog Karađorđevića.

I to šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt od venecijanskog pliša i svile, oivičen hermelinom, i jedina sačuvana srpska kruna, izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa. Sve je to urađeno po nacrtu profesora Mihaila Valtrovića u čuvenoj radionici braće Faliz u Parizu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.