Izraelci otrovali Arafata polonijumom?

Izvor: Glas javnosti, 12.Jul.2012, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelci otrovali Arafata polonijumom?

PARIZ - Nećak palestinskog lidera Jasera Arafata optužio je danas za njegovu smrt Izraelce i rekao da su ga oni otrovali radioaktivnom supstancom polonijumom.

"Mi optužujemo Izrael za ubistvo Jasera Arafata otrovnom supstancom", rekao je Naser al-Kidva, govoreći o polonijumu čiji su tragovi nedavno nađeni da odeći koju je palestinski lider nosio pre nego što je umro, preneo je AFP.

Kidva, koji je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Fondacije Jaser Arafat, kazao je da odgovorni za njegovo ubistvo treba da budu izvedeni pred lice pravde.

Optužbe da je Arafat, koji je umro u novembru 2004. u jednoj bolnici u Francuskoj, otrovan ponovo su postale aktuelne početkom meseca nakon što je tv mreža "Al Džazira" objavila rezultate istrage u kojoj su pronađene velike količine polonijuma na njegovim ličnim stvarima.

Polonijum je veoma toksična supstanca kojom je 2006. ubijen bivši ruski špijun Alekandar Litvinjenko. On je umro nakon što je popio šolju čaja premazanu polonijumom u jednom londonskom hotelu.

Fransoa Boši, direktor Instituta za radijacijsku fiziku na univerzitetu u Lozani koji je vršio analize, rekao je "Al Džaziri" da je na Arafatovim stvarima pronađena velika količina polonijuma, ali da je neophodno uraditi dodatne analize na Arafatovim ostacima kako bi mogla da bude potvrđena teorija da je otrovan.

Visoki palestinski zvaničnici su rekli da će pristati na ekshumaciju Arafata, koji je sahranjen u Ramali, ako njegova porodica dozvoli i Kidva je danas rekao da se oni neće protiviti tome.

"Arafatova fondacija je stupila u kontakt sa švajcarskim institutom i obavestila ih da nemaju ništa protiv analiziranja uzoraka sa tela palestinskog lidera ukoliko je neophodno", dodao je Kidva.

Palestinski zvaničnici su u vreme Arafatove smrti tvrdili da ga je otrovao Izrael, ali je godinu dana kasnije nekompletnom istragom isključena mogućnost raka, side ili trovanja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.