Izrael predviđa neuspeh skupa o Bliskom istoku u Parizu

Izvor: B92, 02.Jun.2016, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael predviđa neuspeh skupa o Bliskom istoku u Parizu

Jerusalim -- Direktor izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Dore Gold predvideo je da će skup o Bliskom istoku sutra u Parizu biti "potpun neuspeh".

On je naglasio da Izraelu više odgovara regionalni proces koji će uključiti arapske zemlje.

Gold je ponovio reči izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da "jedini put da se sklopi mir " sa Palestincima vodi kroz direktne pregovore bez postavljanja preduslova.

On je to rekao novinarima uoči sutrašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupa u francuskom glavnom graduna kome će se okupiti ministri spoljnih poslova i predstavnici 29 zemalja.

Izraelski i palestinski ministri nisu pozvani. Izrael je nedavno nagovestio da je spreman za diskusiju o nekim elementimajedne druge,arapske mirovne inicijative iz 2002. godine kojom se predviđa potpuna normalizacija odnosa arapskih zemalja s Izraelom pod uslovom da se povuče sa svih okupiranih teritorija, navodi agencija Asošiejted pres.

Izraelski mediji javljaju da će cilj sutrašnjeg skupa biti postizanje dogovorao datumu međunarodne mirovne konferencije o Bliskom istoku koja bi trebalo da se održi do kraja godine.

Netanjahu je večeras uoči tog sastanka sazvao političko- informativne konsultacije,a potom je Dore Gold održao konferenciju za novinare na kojoj je francusku inicijatvu uporedio sa dogovorom Sajs-Piko kojim su podeljene bivše teritorije Otomanske imperije.

" Pre sto godina dva zvaničnika po imenu Mark Sajks i Fransoa-Žorž Piko pokušali su da diktiraju novi poredak na Bliskom istoku", rekao je Gold, istakavši da nisu uspeli i da je" jedini put da se postigne mir preko direktnih pregovora bez prethodnih uslova s punom podrškom arapskih zemalja, a ne preko konferencije u Parizu".

"Ako imate sukob sa vašim susedom ne idete čak do Francuske i ne dovodite Senegal da to reši. Vi pregovarate direktno sa vašimsusedom", rekao je Gold.

Na sastanku koji je sazvao Netanjahu odlučeno je da se učini napor u poslednjem trenutku da zemlje učesnice skupa u Parizu ne donesu značajne odluke. Takođe je dogovoreno da će Izrael reći jasno, javno i kroz diplomatske kanale, da mu više odgovara regionalna inicijativa koju predlaže egipatski predsednik Abdel Fatah el -Sisi od francuske. Izraelski lideri veruju da bi regionalni napor imao mnogo više šansi za uspeh. ;

" Verujemo da arapske zemlje imaju sposobnost da utiču na Palestince da vode ozbiljne i direktne pregovore i zato više volimo da imamo uticaj arapskih zemlja na njih nego da misle o stvaranju alternative direktnom dijalogu između nas i naših suseda", rekao je Gold kako prenosi izraelski list Haarec.

Direktni izraelsko-palestinski mirovni pregvori, vođeni pod posredstvom SAD doživeli su krahjoš aprila 2014. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izrael predviđa neuspeh skupa o Bliskom istoku u Parizu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2016

Direktor izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Dore Gold predvideo je večeras da će skup o Bliskom istoku sutra u Parizu biti "potpun neuspeh", naglasivši da Izraelu više odgovara regionalni proces koji će uključiti arapske zemlje...Gold je ponovio reči izraelskog premijera Benjamina Netanjahua...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.