Iznad Šanzelizea se održava prvi festival dronova

Izvor: B92, 04.Sep.2016, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznad Šanzelizea se održava prvi festival dronova

Dronovi - letelice na daljinsko upravljanje lete danas nad centralnom pariskom avenijom Šanzelize gde se održava prvi festival dronova.

Dronovi raznih oblika i veličine "zuje" duž rute koja se zaustavlja kod Trijumfalne kapije. Tokom festivala organizovana je trka dronova, kao i više radionica o upravljanju ovim letelicama i propisima za njihovo korišćenje.

Civilima je zabranjeno letenje dronova iznad Pariza bez posebne dozvole ali je to dozvoljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za današnju manifestaciju čiji cilj je upoznavanje javnosti sa francuskom industrijom dronova.

Francuska je lider u svetu u trgovini dronova za civilne svrhe, sa 300.000 prodatih dronova prošle godine, što je trostruko više nego 2014. godine.

Oko 1.300 firmi i 3.000 ljudi radi u sektoru civilnih dronova u Francuskoj, a zarada se procenjuje na 300 miliona evra, od čega je 60 miliona za profesionalne dronove.

Dronovi, nalik helikopterima sa tri ili četiri elise, za "pilote"- početnike, mogu se kupiti i za manje od 100 evra, a savršenije mašine koštaju više od 1.000 evra, i to bez kamere.

U Francusko je bilo više misterioznih preleta dronova prošle godine iznad osetljivih lokacija što je zabrinulo vlasti i zbog čega su pooštreni uslovi i propisi za njihove letove.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Održan prvi festival dronova

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2016

Dronovi - letelice na daljinsko upravljanje letele su danas nad centralnom pariskom avenijom Šanzelize gde se održava prvi festival dronova...Dronovi raznih oblika i veličine "zuje" duž rute koja se zaustavlja kod Trijumfalne kapije. Tokom festivala organizovana je trka dronova, kao i više radionica...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.