Izložba u čast princa igre

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba u čast "princa igre"

Otvorena izložba posvećenu svetski poznatom baletskom igraču Miloradu Miškoviću koji je preminuo u junu u Parizu. Njegova urna položena u Aleji velikana na beogradskom novom groblju.

Urna svetski priznatog baletskog umetnika, Milorada Miškovića položena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. Tim povodom, Istorijski arhiv Beograda priredio je izložbu koja je otvorena naredne dve nedelje.

"Igrom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igrač oseća da je deo kosmosa, svega što postoji; vatra, voda, vetar i zemlja. On je deo nečega što je sve, on je u rukama opšteg, objekat i subjekat, ono što treba da bude." - govorio je Milorad Mišković, "princ igre" kako su ga u svetu zvali.

Mišković je preminuo u junu u 86. godini, a danas je u prisustvu porodice, prijatelja, kolega i poštovalaca, njegova urna položena u Aleji velikana na Novom groblju.

Velikan baleta karijeru je započeo 1946. godine u Beogradu, potom je dugo živeo i radio u inostranstvu gde je sarađivao sa Lifarom, Bežarom...

Osvojio je brojne nagrade, radio i kao koreograf, da bi na kraju karijere bio predsednik Saveta za igru pri Unesku.

Balerina Dušanka Sifnios kaže da je Mišković zahtevao mnogo od igrača.

"Nije se pitao da li hoćeš ili nećeš, to je moralo da bude istog momenta kad vam pokaže da ga vi razumete i da uradite. On se rodio da bude igrač. Esencija velikog igrača je da si rođen, ne može se sve ni naučiti", kaže Dušanka Sifnios.

O bogatom umetničkom životu govori i izložba priređena u Istorijskom arhivu Beograda, čije je fondove Milorad Mišković obogatio svojom zaostavštinom.

Prikazane su fotografije njegovih uloga iz baleta, sa filma i televizije, programi, plakati, originalni kostimi.

Mišković je posebno doprineo modernizaciji baleta, a njegovo ime nalazi se u svim svetskim baletskim leksikonima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.