Izložba somborskog slikara u Parizu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba somborskog slikara u Parizu

U okviru manifestacije Dani Srbije i srpske kulture u Parizu u galeriji "Artcad" u Parizu otvorena je izložba "Kraljevi Srbije" somborskog arhitekte i slikara Milana Stojkova.

Izložbu "Kraljevi Srbije" čini 14 slika, ulja na platnu, 14 srpskih kraljeva od Stefana Prvovenčanog do Petra II Karađorđevića.

Osim portreta nekadašnjih srpskih vladara, na slikama su arhitektonske građevine, najčešće manastiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i crkve, koje su obeležile vladavinu i zadužbinarstvo kraljeva Srbije ili su bile važne za njihov život, kao i likovi osoba koje su imale značajan uticaj na vladare (kraljice, duhovnici, političari).

Predgovor za izložbu, biografije kraljeva i opis umetnikovih slika pripredio je somborski publicista Milan Stepanović.

"Drago mi je što smo se prezentovali francuskoj, inače probirljivoj publici, na najbolji način. Zadovoljan sam odazivom publike i njihovom reakcijom", kazao je za RTV autor Milan Stojkov.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predsednik opštine Suren-Pariz Kristijan Dipu i njegova zamenica Gunila Vesterberg, predsednik i potpredsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević i Đuro Ćetković.

Dani Srbije i srpske kulture u Parizu traju od 22. juna do 16. jula, a ove godine održavaju se po 16. put.

Tokom manifestacuje biće predstavljeni brojni kulturni događaji iz Srbije, kao i ekonomski potencijal zemlje uz tradicionalnu izložbu srpske hrane i pića, rukotvorina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.