Izložba odeće i predmeta Fride Kalo

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba odeće i predmeta Fride Kalo

Žene kasnih 1930-ih su na koktelima nosile pripijene haljine i savršene uvojke ali ne i meksička slikarka Frida Kalo. Ona se na večerama od Pariza do Njujorka pojavljivala odevena u široke suknje i bluze koje su nosile seljanke, izvezene jarkim bojama, sa mašnama u kosi, a njene guste i spojene obrve bile su smeo kontrast tankim obrvicama koje su tada bile moderne.

Tokom godina takozvani "Kalo luk" postao je uticajan kao i njena umetnost i pratili su ga svi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Madone do francuskog dizajnera Žan Pol Gotjea. Na Jutjubu se mogu naći snimci sa uputstvom za uplitanje kose u frizure koje je ona nosila, a italijanski "Vog" je svoje čitaoce obavestio gde mogu da nabave suknje i nakit "a la Kalo".

Sada, garderoba Fride Kalo će biti prvi put, posle gotovo pola veka, izložena u Meksiko Sitiju. Iz njenih garderobera izvađene su suknje, nakit, cipele, odeća koja i dalje miriše na njen parfem i dim cigareta i na kojoj se i dalje vide mrlje od boja.

"Imala je veliko samopouzdanje. Bila je uverena da ono što nosi odražava ko je ona bila iznutra", kaže Alehandra Lopes, restaurator u slikarkinoj kući koja je sada Muzej Fride Kalo i u kojoj će od 22. novembra biti izložeba kolekcija koju sponzoriše meksički "Vog".

Odeća Fride Kalo je na neki način bila i njen oklop. Saveznik u prikrivanju bola, kako fizičkog tako i emotivnog. Kao dete bolovala je od dečje paralize, a sa 18 godina u saobraćajnoj nesreći je bila teško povredjena. Tokom života pretrpela je više pobačaja, a trpela je i brojne afere njenog supruga, čivenog muraliste Dijega Rivere.

Njene duge, široke suknje krile su tanušnu desnu nogu, dok su široke bluze prikrivale korsete koje je morala da nosi zbog bolova u leđima.

"Ona je opisivala kako je koristila odeću da sakrije nesavršenosti svog tela", rekla je AP-u kustos izložbe Sirke Henestrosa.

Posle smrti Fride Kalo 1954. godine njen suprug je naredio da se njena odeća zaključan na 15 godina. Rivera je preminuo tri godine kasnije, ostavivši kolekcionarki Dolores Olmedo da vodi njegovu i kuću Fride Kalo. Olmedo je odbila da dozvoli javnosti pristup pismima, odeći, nakitu i fotografijama Kalove. Cela kolekcija "otključana" je tek posle njene smrti 2004.

Direktorka muzeja Hilda Truhiljo kaže da su tri Fridine haljine izazvale histeriju kada su prikazane 2007. godine, podstakavši modnu pomamu širom sveta.

"Priča o Fridi počela je da se menja sa otkrićem njenih stvari", rekla je Truhiljo.

Njen život pun patnje bio je tema njenih slika i poslužio je kao inspiracija za knjige, komade i film iz 2002. u kome je igrala meksička zvezda Salma Hajek.

"Kalomanija" izvan Meksika počela je još 1980ih objavljivanjem njene biografije, koju je napisala Hajden Herera.

Modni dizajneri i fotografi od tada su opčinjeni Fridom Kalo. Gotje joj je 1998. godine napravio omaž a prošlog meseca, na nedelji mode u Madridu, Maja Hansen je u svoju kolekciju za proleće 2013. uvrstila haljine sa korsetima, cveće i kosture. Na izložbi "Izgled može da vara: Haljine Fride Kalo" biće predstavljen crni somotski plašt sa čipkom, svilena bluza sa četvrtastim izrezom opšivenim crvenim, žutim i lila cvetovima, ljubičasta pamučna bluza sa crvenim i žutim kockicama, dugačka ljubičasta suknja sa belim cvetovima koji liče na mak, žuta bluza sa dugačkim rukavima sa šarom u vidu lišća i suknja od muslina boje sangrije.

Na izložbi će se naći i beli korset koji se vidi i na autoportretu Fride Kalo "Slomljeni stub". Tu su i naušnice koje joj je poklonio Pablo Pikaso. Restauratori i kustos kažu da su mnoge bluze bile šivene za Fridu Kalo. Ona je kupovala materijal i davala ga indijanskim švaljama da od njega sašiju bluze.

Henestrosa, kustos izložbe, kaže da je takozvana Tehuana haljina, nazvana prema Indijankama iz tog regiona, prepoznatljiva odeća Kalove. Nosila ju je sa velikim zlatnim naušnicama i cvećem u kosi.

"To nije haljina koju je slučajno odabrala. Žene vode glavnu reč u tom društvu. One simbolišu moć", objasnila je Henestrosa.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.