Iz Brazila do Pariza – košarkašice Srbije počinju bitku za OI

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 11:09

Iz Brazila do Pariza – košarkašice Srbije počinju bitku za OI

Košakašice Srbije ovog četvrtka u brazilskom Belemu počinju borbu za olimpijsku vizu, a prvi rival na putu za Pariz biće im ekipa Nemačke od 21 sat.

Ekipa Marina Maljković posle bronze iz Rio de Žaneira iz 2016. godine i četvrtog mesta iz Tokija od pre tri godine, želi da nastavi niz učešća na Olimpijskim igrama, a u jedno i da postane treća košarkaška selekcija Srbija koja će se borti na olmpijskom turniru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer su kartu za Pariz već overili košarkaši i baksetaši.

Nezahvalan kalendar u olimpijskoj godini doveo je do toga da će 10 selekcija ulaznicu za "grad svetlosti" pokušati da čekira usred sezone i to na četiri kvalifikaciona turnira u Brazilu, Kini, Belgiji i Mađarskoj.

Voljom žreba Srbija će preko Brazila, Nemačke i Australije tražiti svoje mesto na olimpijskom turniru, a pored naših košarkašica i njihovih rivalki mesto pod olimpijskim suncem žele i ekipe Belgije, Kine, Mađarske, Novog Zelenda, Portorika, Kanade, Japana, Španije, Nigerije i Senegala, dok su sigurni učesnici OI košarkašice Francuske kao domaćini i ekipa SAD, koja je aktuelni svetski šampion.

Iz tog razloga što na turnirama u Kini i Belgiji, gde igraju SAD i Francuka, dva tima će se naći u Parizu, dok će po tri učesnika dati turniru u Brazilu i Mađarskoj.

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre dolazi usred sezone, pa je to dovelo da reprezentacija Srbije ima kratke pripreme, pošto su se igračice sakupljale sve do puta u Brazil.

U Beogradu je radila grupa od 11 devojka, u Lisabonu su ekipu sačekale Jovana Nogić, Dragana Stanković i Ivana Raca, dok je kompletan roster bio tek u Belemu, gde je direktno iz Los Anđelesa stigla Anđela Dugalić.

Srbija je imala dan i po da se adaptira na klimu, vremensku zonu i veliku vlažnost vazduha u Belemu, a koliko je uspela u toj aklimatizaciji videćemo večeras protiv Nemačke.

Srbija i Nemačka poslednji put su igrale letos u Ljubljani, kada su izabranica Marina Maljković bile bolje u duelu za peto mesto, koje im je omogućilo olimpijske kvalifikacije.

Srpske košarkašice tada su slavile 78:62, ali su Nemci sada jači tim, jer imaju u svom sasatvu iskusne sestre Sabali, Satu i Niaru, koje su dugi niz godina provele u Evroligi.



"Očekuje početak kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, veliko i najvažnije takmičenje za našu ekipu i za našu zemlju. Naša reprezentacija je dva puta za redom učestvovala na Olimpijskim igrama i nadamo se da ćemo nastaviti taj uspešan niz. Igramo protiv veoma kvalitetnog protivnika koga smo pobedile na prošlom Evropskom prvenstvu, međutim one su pojačane sestrama Sabali ovoga puta",
rekla je košarkašica Srbije Aleksandra Katanić.

"Stigle su u Brazil kao visoka i atletski jaka ekipa, međutim i mi imamo naše prednosti i potrudićemo se da ih iskoristimo. Nismo imale previše vremena da se pripremimo, ali dugo smo sve zajedno u sistemu i mislim da naša ekipa zajedno sa selektorkom Marinom Maljković i njenim planom neće imati problema da izbori plasman na Igre. Prva utakmica je uvek najteža. Bićemo maksimalno maksimalno fokusirane i potrudićemo se da budemo uspešne", dodala je Katanićeva.

Posle dana pauze, Srbija će za vikend će odigrati i preostala dva meča – u noći između subote i nedelje u ponoć počinje duel protiv Brazila, dok u nedelju od 21 sat čeka ih okršaj sa Australijom.

Da bi se Srbija našla među putnicima za Pariz, u jednoj atipičnoj grup, sa dve neevropske selekcije, mora da zauzeme neko od prva tri mesta u grupi u Belemu.



"Očekujemo jednu jaku i pre svega kvalitetnu utakmicu. Znamo da ćemo protiv sebe imati jednog ozbiljnog protivnika. Pripremale smo se koliko nam je vreme omogućilo, a nije ga bilo mnogo za treninge, ali nadam se da će sve na kraju biti kako treba i očekujem da ćemo turnir otvoriti pobedom"
, istakla je Nevena Rosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.