Istorija  rukovali se potomci Ferdinanda i Principa

Izvor: B92, 11.Nov.2018, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorija " rukovali se potomci Ferdinanda i Principa

Dok su se svetski lideri okupili u Parizu na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Gracu.

Oni su se susreli kako bi obeležili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda i Branislav Princip, potomak rođaka Gavrila Principa pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenela je Hina.

"Bio je to njihov prvi susret. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Gavrilo Princip ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mesec dana kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svetski rat i na kraju završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.