Ikone ulepšale parisku svetinju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikone ulepšale parisku svetinju

U Sabornom hramu Sv. Save, u beskrajnoj lepoti, zaplavilo se nebo i ne može da se pogled ne digne i otpočne uživanje u slikama i pričama likova svetitelja. Drugi put su skinute skele (prvi put, prošle godine, rađen je freskopis oltara), pa je ishod nastavka oslikavanja srpske bogomolje izazvao oduševljenje.

Tako nam se stručnim, umetničkim, majstorskim i predanim radom, po etapama, crkva oblači u odoru slikopisanja i ukupan utisak je zadivljujući. Sveštenstvo nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zbog toga mnogo ponosno, a taj osećaj im je ustostručen zbog vernika koji omogućavaju da se pariski hram Sv. Save naslednicima preda kao riznica lepote.

- Dosadašnji radovi na oltaru i "nebu" koštali su blizu 100.000 evra. Oltarska apsida je urađena u zlatnim listićima, a nebeski svod u specijalnoj plavoj boji. Za sve to zahvalnost pripada vernicima, odnosno njihovim dobrovoljnim prilozima, a većinu iznosa (od 30.000 evra pa naniže) dali su privrednici koji ovde rade, mada nam je i svaki uplaćeni novčić bio od velike koristi - saopštava starešina hrama protojerej stavrofor Nikola.

Radovi na oslikavanju svoda koji natkriljuje hram obavljeni su tokom proteklog jula i avgusta, svojom umećem izvela su ih tri ikonopisca: Vladimir Karanović, Veronika Đukanović i Goran Jović sa šest pomoćnika, svi iz Beograda i Užica, a pročuli se po izvanrednim freskopisima rađenim na kripti Hrama Sv. Save na Vračaru i u mnogim crkvama po Srbiji.

Pre nešto više od 20 godina za ovaj hram Sv. Save moglo se reći da ga čine goli zidovi, bez ikakvih ukrasa, bila je to crkva samo "za prvu pomoć". Onda je arhitekta Tomo Garevski osmislio projekat, a sve drugo na svojim leđima već dve decenije nose vernici, svaki od njih je veći ili manji donator.

- Prema planu, u julu i avgustu 2019, na red bi trebalo do dođe oslikavanje zidova sa strane - najavljuje naš sagovornik.Zanimljivo je da su tokom radova i nanizanih skela koje su prekrivale celu crkvu, uz puno razumevanje svih, bogosluženja obavljanja u svečanoj sali (gde su održavaju i probe folklora i časovi dopunske škole). Istina, sve je bilo improvizovano, ali uvek jednako molitveno, duhovno i toplo.

Prema dvadesetogodišnjem pariskom iskustvu prote Nikole u Parizu i predgrađima, živi i kroz crkvu prođe 40.000 srpskih vernika. Njihovo darodavstvo, pripadnost i odanost pravoslavlju omogućili su da nam bogomolja u ulici Simplon biserno zablista i najavi upisivanje na listu pariskih lepotica, a moguće je da će jednog dana, kad se završe svi radovi, biti stavljena i u turističku ponudu grada Pariza.

- Na plavoj podlozi je pet Pantokratora, odnosno, likovi Isusa Hrista u poprsju i šest medaljona Presvete Bogorodice. Likove Hrista Pantokratora prate starozavetni proroci (David, Solomon, Isaija, Danilo i drugi), potom četiri evanđelista (Matej, Marko, Luka i Jovan), a u trećoj sceni prate ga anđeli (Mihailo, Gavrilo...). Hor-balkon je posvećen likovima iz života Presvete Bogorodice (Rođenje, Vavedenje, Uspenije i drugi događaji). Preostali su još manji delovi da se svod kompletira - opisuje prota Nikola.

- Sav prilog koji smo prikupili isplatili smo za radove, nikome ništa ne dugujemo. Naravno, nastavljamo s radovima i prikupljanjem priloga. Ovih dana se u svečanoj sali i biblioteci radi ventilacija (pored postojeće protipožarne) i grejanje. Po završetku tih radova, na red će doći osvetljenje, a u završnici ćemo objaviti brošuru na srpskom i francuskom jeziku sa svim oslikanim likovima i propratnim objašnjenjima - s puno elana priča prota Nikola.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.