Igraju na kartu straha i nadaju se da će razbiti protest

Izvor: B92, 08.Dec.2018, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Igraju na kartu straha i nadaju se da će razbiti protest"

Ustanak je pred vratima Francuske, tako je portparol 'slobodnih žutih prsluka' Benžamin Koši opisao današnje najvaljene demonstracije u Parizu.

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, iako je francuska vlada ukinula odluku o povećanju taksi na gorivo,

Vlasti strahuju da će protesti biti praćeni novim nasilnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << incidentima, javljaju francuski mediji. U gradu svetlosti očekuje se pravo vandredno stanje. Otkazuju se fudbalske utakmice i drugi događaji, a poslušnost otkazuje i jedan deo policije koji poziva na štrajk u znak podrške ’žutim prslucima’. Ko u Parizu danas brani francusku Republiku – policija ili demonstranti?

O tome su u Jutarnjem programu Prve televizije govorili Ana Otašević i Slobodan Zečevič.

Otašević navodi da su francuske vlasti od početka imale pogrešan pristup celoj situaciji.

"Vlada igra na kartu straha. Umesto da smire situaciju, oni su od početka pustili da se proširi. Sada se nadaju da će ako prikažu da je to jako opasno da razbiju pokret. Sada imamo situaciju na ivici građanskog rata, ovo je istorijski trenutak. Veliko nezadovljsto se izlio i sada je to nešto za što ne znamo u kom će se tom pravcu kretati“, kaže Ana Otašević.

Zečević ističe da je francuska vlada rešena da brani Petu republiku, ali dodaje i da je protest izacio i nove zahteve.

"To je strukturirani protes koji je izacio socijalne zahteva. To je sukob političko-finasijske elite i niže radničke klase. Radnička uglavnom živi na obodima velikih gradova, njima su ti automobili potrebni da se odvezli do doma zdravlja, posla... Tu je i nezadovljstvo kupovnom moći, traže povećanje plata, traže institucionalne promene. Veliki problem je Makronove legitimnosti, jer mnogi sumnjaju da je Makron medijskom manipulacijom postao predsednik.“, kaže Slobodan Zečević.

Opširnije u video-prilogu:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Parizu od jutros uhapšeno 320 ljudi

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2018

PARIZ - Od jutros je u Parizu, gdje su počeli protesti "žutih prsluka", uhapšeno 320 ljudi pod sumnjom da su planirani nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopštila je uprava pariske policije, javljaju francuski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.