ISIS: Udarili smo u Parizu, slede Britanija i SAD

Izvor: Mondo, 09.Jan.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISIS: Udarili smo u Parizu, slede Britanija i SAD

Teroristička Islamska država preuzela je odgovornost za terorističke napade u Parizu i zapretila da će sledeći udari biti izvedeni u Velikoj Britaniji i SAD.

Foto: screenshot,YouTube

To je na propovedi u iračkom gradu Mosulu objavio jedan od lidera Islamske države Abu Saad al Ansari.

Teroristička organizacija Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) ili ISIS, proglasila je islamsku državu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Faludži u centralnom Iraku pre godinu dana, 3. januara 2014. godine.

Al-Kaida je početkom februara saopštila da raskida sve veze sa tim svojim ogrankom, koji se bori na području Sirije, kao i da se ograđuje od međusobnog sukoba između pobunjenika u sirijskom građanskom ratu.

U intervjuu za francuski televizijski kanal Frans 24, irački premijer Nuri al Maliki optužio je Saudijsku Arabiju i Katar da finansiranju ISIL.

Početkom jula Islamska država je zaposela glavna naftna polja u Siriji, u provinciji Deir Ezor koja se graniči sa Irakom.

Predsednik SAD Barak Obama je 7. avgusta odobrio vazdušne napade u Iraku protiv Islamske države.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabius najavio je 10. avgusta da će Francuska razmotriti pružanje pomoći u naoružanju u saradnji sa Evropljanima.

Francuski predsednik Fransoa Oland je 13. avgusta najavio isporuku oružja Kurdima, "za nekoliko sati". Naveo je da je stanovništvo u kurdskim područjima u Iraku suočeno sa "katastrofalnom situacijom" - koja zahteva intenziviranje napora međunarodne zajednice.
Pogledaj vesti o: Teroristički napad u Parizu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.