Hiljade na sahrani Jevreja ubijenih u terorističkom napadu

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade na sahrani Jevreja ubijenih u terorističkom napadu

Sahrana četvorice Jevreja ubijenih u islamističkom napadu u Parizu počela je u podne po lokalnom vremenu na groblju Givat Šaul u Jerusalimu.

Hiljade ljudi okupilo se na najvećem jerusalimskom groblju, dok su rabini simbolično sekli delove odeće članova porodica žrtava, što je tradicionalni jevrejski akt žaljenja.

Joav Hatab (21), Johan Koen (22), Filip Braham (45) i Fransoa Mišel Saadi (64) ubijeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su u talačkoj krizi u košer restoranu koji je napao naoružani Ahmedi Kulibali. Nijedan od njih nije bio građanin Izraela, ali su njihove veze s tom zemljom bile jake i porodice su želele da tamo budu sahranjeni. Toj želji je udovoljio izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Sahrani ubijenih Jevreja prisustvovao je i predsednik Izraela Ruven Rivlin koji je rekao da je neprihvatljivo da se Jevreji plaše da idu ulicama Evrope sedam decenija posle nacističkog holokausta.

"Ne možemo dozvoliti da se u 2015. godini, 70 godina posle kraja Drugog svetskog rata Jevreji plaše da šetaju ulicama Evrope sa kapama na temenu i cicitom," rekao je Rivlin, aludirajući na tradicionalne kipe kojima religiozni Jevreji pokrivaju teme i njihove delove odeće.
Pogledaj vesti o: Teroristički napad u Parizu

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.