Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hercegovačka slikarka Ivana Ćavar izlaže u Parizu

MOSTAR - Na prijedlog Savjeta Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, magistar slikarstva "Ars Sacra" i vanredni profesor crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Ivana Ćavar boravi mjesec dana u ateljeu "Cité Internationale des Arts" u Parizu.

U sklopu svog boravka, Ćavar priprema "Open studio" kako bi predstavila svoje radove, a svi profili umjetnika, glumci, reditelji, arhitekti, muzičari, slikari, koji trenutno borave >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u "Cité des Arts", obaviješteni su o izložbi.

Ćavar je studijski boravila u Parizu i 1999. godine.

Njeni radovi su poetska apstrakcija, termin koji je prije desetak godina predložio Tomaselo kako bi definisao jedno istraživanje koje je okrenuto prema unutrašnjem, nesvjesnom pejzažu čovjeka, onom duhovnom, a ne prema materijalnom, kao ni prema svijetu tehnologije.

"Cité Internationale des Arts" se sastoji od 325 ateljea i od svoga osnivanja 1965. godine do danas u dvije zgrade u ulici l'Hotel de Ville, u središtu Pariza, svake godine boravi više od 1.000 umjetnika raznih specijalnosti i iz svih krajeva svijeta.

Umjetnici u glavnoj zgradi imaju na raspolaganju galerijski prostor u kojem mogu da za vrijeme svog višemjesečnog boravka naprave izložbu, a mogu je realizovati i u svom ateljeu, što se naziva "Open studio".

Ivana Ćavar (Široki Brijeg, 1973.) diplomirala je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1999. u klasi profesora Vasilija Jordana. Magistrirala je 2005. na "Ars Sacra" na ALU na Širokom Brijegu. Izlagala je na 11 samostalnih i više od 80 kolektivnih izložbi.

Uspješno se bavi grafičkom minijaturom i kombiniranim grafičkim tehnikama.

(NN/vecernji.ba)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.