Građanski portreti i ikone Pavla Savića u Malom Parizu

Izvor: RTS, 03.Feb.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanski portreti i ikone Pavla Savića u Malom Parizu

Zvona na šabačkoj crkvi, prvi put su se oglasila 1829. godine, kada je nekadašnji zapovednik nahije, Jevrem Obrenović, dobio sina Miloša. U Mali Pariz stigao je prvi klavir, fijaker, prozorsko staklo ali i mnogi elementi zapadnoevropskog slikarstva, zahvaljujući Pavlu Simiću, jednom od najznačajnijih srpskih umetnika 19. veka.
Portret prote >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jovana Pavlovića, Mihajlo Pupin poklonio je 1924. godine Narodnom muzeju u Beogradu. Replika slike Pavla Simića, izložena je u šabačkoj stalnoj postavci.

„Pavle Simić je uradio nekoliko građanskih portreta dok je boravio ovde. Ono što je posebno nama važno i što volimo da istaknemo jeste portret prote Jovana Pavlovića -bio je pridvorni sveštenik Jevrema Obrenovića”, ističe Tatjana Marković, muzejska savetnica, „i ono čime se hvalimo jeste da je u to vreme imao biblioteku od preko dve hiljade knjiga.”
Pored velikog broja portreta, Pavle Simić radio je i ikonostase. U Šabac je došao na poziv tadašnjeg episkopa Joanikija Neškovića.
„Vremenom, ikonostas je postao spoj umetnosti i teologije, tako da danas imamo velelepni ikonostase kojima se bave i istoričari umetnosti”, objašnjava đakon Savo Lazić.
Na oltarskoj pregradi u šabačkoj crkvi Pavle Simić radio je 62 ikone, kaže Tatjana Marković:
„Ovaj ikonostas je značajno delo ne samo kada govorimo o njegovom nazarenskom slikarstvu nego  i kada govorimo o slikarstvu u Srbiji i Vojvodini sredinom 19. veka.”
Pavle Simić, čije je najpoznatije delo „Srpska narodna skupština 1. maja 1848”, studirao je u Beču a u Šapcu je boravio četiri godine. 
U Prvom svetskom ratu crkva je oštećena, a sedam ikona koje su zapaljene početkom tridesetih godina 20. veka uradio je šabački slikar Stevan Čalić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.