Gori u Parizu, desetine povređenih i uhapšenih FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 24.Nov.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gori u Parizu, desetine povređenih i uhapšenih FOTO/VIDEO

U Parizu je došlo do nasilja i sukoba između policije i učesnika protesta protiv povećanja poreza na gorivo.

Najmanje 20 osoba, uključujući i četiri policajca je povređeno.

Policija je na čuvenoj aveniji Jelisejskih polja gde nije bio predviđen protest, bacila suzavac na demonstrante.

Policija je saopštila da je desetine demonstranta uhapšeno zbog gađanja policajaca, prenosi AP.

Demonstranti su policiju gađali kamenjem i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predmetima, a policija je odgovorila upotrebom suzavca i vodenih topova.

Pariska policija je suzavcem i vodenim topovima rasteravala demonstrante koji su pokušali da dođu do Jelisejskih polja, gnevni zbog politike francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Policija je u pokušaju da zaustavi demonstrante, u pojedinim trenucima učesnike tukla pendrecima.

Učesnici protesta spalili su velike šperploče i drugi materijal na sred nekoliko ulica u centru Pariza, što je izazvalo velike oblake dima.

Ranije danas, pariska policija je saopštila da su među okupljenim demonstantima uočene "rizične grupe" i da su incidenti vezani za prisustvo, u pročelju kolone, "stotina članova ultradesnice koji uznemiravaju snage reda".

Demonstratni tvrde da će doći do "građanskog rata", ali da su na to spremni, kao i da vlada pokušava "da im otme sve", prenosi AP.

Neki od demosntranata pevali su nacionalnu himnu, dok su drugi nosili transparente s pozivima Makronu da podnese ostavku i sa porukama "gneva Francuske", među kojima je i poruka "Smrt porezima".

Bezbednosne snage su uoči protesta bile zabrinute da bi krajnje levičarski i krajnje desničarski ekstremisti mogli da se infiltriraju među demonstrante, kao i pripadnici bandi iz predgrađa i takozvani "blek-bloks" - ekstremističke protestne snage.

Povodom današnjih protesta zbog povećanja cena goriva i poreza generalno, koje demonstranti u fluorescentnim žutim prslucima nazivaju "drugim činom" demonstracija održanih pre nedelju dana, francuske vlasti su rasporedile 3.000 pripadnika bezbednosnih snaga kako bi sprečile eventualne nerede.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane optužio je danas liderku krajnje desnice Marin le Pen da podstiče narede na protestima u Parizu time što podržava demonstrancije na Jelisejskim poljima, dok je Ministarstvo kao mesto okupljanja predložilo Marsova polja.

Kastane je osudio "zapaljive poruke" krajnje desnice, prenose francuski mediji.

Marin le Pen, predsednica partije Nacionalno okuplanje, na Tviteru je juče postavila pitanje "zašto francuski narod ne bi mogao da protestuje na Jelisejskim poljima, gde se inače održavaju mnogi drugi skupovi - povodom dočeka Nove godine, proslave pobeda na sportskim takmičenjima...".

Kastane je danas povezao Le Penovu s "koalicijom ultradesničarskih mreža koje žele da napadnu institucije i direktno su odgovorne za barikade na Jelisejskim poljima", gde se nalazi predsednička palata.

Marin le Pen je brzo reagovala na njegovu izjavu, poručivši na Tviteru da "nikada nije pozivala ni na kakvo nasilje", a istovremeno je optužila vladu da je kriva za nastale tenzije i da od nje pravi "žrtvenog jarca".

Pripadnici pokreta čiji naziv aludira na fluorescentno žute prsluke koje moraju da imaju vozači, već nedelju dana blokiraju puteve širom zemlje kao i glavne saobraćajnice u velikim gradovima protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Tokom nedelju dana je bilo dosta incidenata sa nekoliko stotina povređenih i privedenih, a prvog dana je poginula jedna žena.

Protesti koji su prvobitno počeli zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo kasnije su prerasli u opšte nezavodoljstvo građana i osudu državne politike.

Protesti su danas i u drugim gradovima Francuske, gde su takođe izbili incidenti.

Oko 81.000 demonstranata pokreta "Žutih prsluka" okupilo se širom Francuske uključujući 8.000 ljudi u Parizu, dok je prošle subote do 15.00 bilo 244.000 okupljenih, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi pariski list Mond.

Uhapšeno je 35 osoba a u Parizu 18, dodalo je ministarstvo navodeći da su 22 zadržane u pritvoru.

Ministarstvo je navelo da je samo osam osoba lakše povređeno od kojih dva žandarma.

Na protestima prošle subote do 15.00 bilo je 106 povređenih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.