Godišnjica uvođenja dinara

Izvor: RTS, 12.Dec.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica uvođenja dinara

U Srbiji je pre 135 godina uveden dinar kao novčana jedinica, na inicijativu tadašnjeg ministra finansija Čedomilja Mijatovića.

Srbija je prethodno pristupila Novčanoj konvenciji, koju su u Parizu 1865. godine potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska.

Od zlata su kovani komadi od 20 i 10 dinara, a srebrni su bili od pet, dva, jedan i pola dinara. Zlatni komadi od 20 dinara bili su prethodno u Evropi poznati pod nazivom "milandor".

Uvođenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dinara otklonjen je monetarni haos i dotadašnja upotreba više od 40 vrsta stranog metalnog novca-dukata, forinti, talira.

Dinar je uzet kao naziv za novčanu jedinicu pošto je taj naziv postojao u srednjovekovnoj Srbiji, odnosno tako se zvao srednjovekovni srpski novac od vremena kralja Uroša Prvog u 13. veku.

Srpski dinari su u početku bili imitacija mletačkog groša ili matapana.

Kralj Uroš počeo je da ih kuje imitirajući savremeni novac, tako verno da je Venecija protiv toga oštro protestovala.

Ministar Miljatović predložio je da se radi nastavka tradicije sa srpskom srednjovekovnom državom, koja je imala novac pod tim nazivom, ponovo uvede dinar, čime je odbačen predlog da se valuta nazove "srbljak".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dinar slavi 135. rođendan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2008, 20:37

NOVI SAD - Na današnji dan pre 135 godina u Srbiji je uveden dinar kao novčana jedinica, na inicijativu tadašnjeg ministra finansija Čedomilja Mijatovića...Od zlata su kovani komadi od 20 i 10 dinara, a srebrni su bili od pet, dva, jedan i pola dinara...Uvođenjem dinara otklonjen je monetarni haos...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.