Globalna tražnja za naftom udvostručena u trećem kvartalu

Izvor: B92, 16.Nov.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Globalna tražnja za naftom udvostručena u trećem kvartalu

Pariz -- Globalna tražnja za naftom u trećem kvartalu 2019. godine porasla je za 1,1 milion barela dnevno.

To je više nego duplo u odnosu na 435.000 barela dnevno u prethodnom kvartalu, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Kina je tome najviše doprinela, pošto je njena tražnja porasla za 640.000 barela dnevno u odnosu na isti period prošle godine, prenosi CNBC. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Globalna ponuda nafte je u oktobru povećana za 1,5 miliona barela dnevno, jer se saudijska proizvodnja normalizovala, dok su Norveška, Kanada i SAD registrovale značajno povećanje proizvodnje.

Proizvodnja nafte unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) iznosila je 29,9 miliona barela dnevno, što je za 2,5 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine. Iz IEA, međutim, ukazuju na slabiju aktivnost prerade nafte u prva tri kvartala 2019. godine, i očekuju da će tražnja za naftom u čitavoj 2019. godini pasti, prvi put od 2009. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udvostručena globalna tražnja za naftom

Izvor: Capital.ba, 16.Nov.2019

PARUZ – Globalna tražnja za naftom u trećem kvartalu 2019. godine porasla je za 1,1 milion barela dnevno. To je više nego duplo u odnosu na 435.000 barela dnevno u prethodnom kvartalu, navodi se u najnovijem izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA). Kina je tome najviše doprinijela,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.