Genije za dirkama

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genije za dirkama

Jedan citat iz pariskog dnevnika „Figaro” – „On nije samo pijanista genije, nema sumnje da će biti jedan od najvećih umetnika 21. veka” – verovatno najbolje preporučuje Fazila Saja, novog gosta u ciklusu koncerata „Velikani muzičke scene”. Podsetimo da ovaj ciklus organizuje Kolarčeva zadužbina za svoju publiku, a koncert turskog pijaniste Saja počinje večeras u 20 sati. Fazil Saj (1970) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije samo izuzetan pijanista već i uspešan kompozitor. Na svom prvom koncertu u Beogradu on će se predstaviti delima Baha, Betovena, Ravela, Musorgskog, ali i jednom svojom kompozicijom.

Studije klavira i kompozicije završio je na Konzervatorijumu u rodnoj Ankari, da bi se dalje usavršavao u Nemačkoj i SAD. Kao i u „ličnim kartama” drugih vrhunskih muzičara, i u Sajovoj vidimo vredne nagrade, prestižne sale i festivale, najveće orkestre sa kojima je nastupao (Njujorška, Bečka, Izraelska, Sanktpeterburška... filharmonija), poznata dirigentska imena, ali i nešto karakteristično za njegovu karijeru: strastveno se bavi džezom i to na osoben turski način, premda se to iz naziva njegovog kvarteta i ne bi reklo – „Worldjazz”.

M. Š.

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.