Galijano izbegao zatvor

Izvor: Politika, 23.Jun.2011, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galijano izbegao zatvor

Pred sudom u Parizu slavni kreator pokušao da dokaže da nije ni rasista ni antisemita, već trostruki zavisnik: od alkohola, pilula za spavanje i sredstava za smirenje

Na suđenju bivšem kreativnom direktoru modne kuće „Dior” Džonu Galijanu francuski tužioci zatražili su da isplati najmanje 10.000 evra dvema osobama koje je vređao na rasnoj i verskoj osnovi. Tužilac An de Fontet nije zatražila zatvorsku kaznu, iako je i ona predviđena za delo podsticanje rasne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i verske mržnje.

Galijano je pokušao da dokaže da nije ni rasista ni antisemita, već trostruki zavisnik: od alkohola, pilula za spavanje i sredstava za smirenje.

Pred sudom u Parizu kazao je da je toliko bio pod uticajem pića i lekova da se ne seća da je u baru „La perl”, u elitnoj pariskoj četvrti u kojoj živi, vređao nepoznate ljude.

Mršaviji nego kad se poslednji put pojavio u javnosti, ali u istom stilu – sa tankim brkovima, dugom svetlom kosom i u kožnim pantalonama – Galijano je mirno slušao dok je sudija čitao optužnicu, preneo je Rojters. Pomenute su i neke od rečenica kojima je zasuo nepoznate ljude u pariskom kafeu  24. februara: „prljava jevrejska faco”, „j... azijsko kopile, ubiću te” i „j... ružna jevrejska kučko”.

Posle incidenta u februaru, zbog kojeg je privođen, pojavili su se i video-zapisi snimljeni ranije u istom lokalnu, na kojima Galijano govori da voli Hitlera i da bi Jevreji danas bili ugušeni gasom. Snimci su šokirali svet mode, a njega koštali posla u renomiranoj francuskoj kući koja pripada konglomeratu „Luj Viton”.

Kada ga je sudija pitao da objasni antisemitske izjave iz prikazanog snimka, Galijano je rekao da one ne predstavljaju njegova uverenja.

„Hteo bih da se izvinim ukoliko je moje ponašanje izazvalo ičiju patnju. Uvek sam osuđivao rasizam i antisemitizam u svim oblicima”, rekao je kreator rođen pre 50 godina na Gibraltaru kao Huan Karlos Antonio Galijano (majka mu je Špankinja).

J. J. K.

-----------------------------------------------------------

Odšteta od samo jednog evra

Žeraldina Bloh, jedna od dve žene koje su prijavile njegovu antisemitsku tiradu, rekla je da traži samo simboličnu odštetu od jednog evra i da presuda bude objavljena u modnim magazinima „El” i „Vog” i dnevnom listu „Figaro”. Kakva god da bude presuda, Galijanova karijera je pod znakom pitanja. „Dior” je odmah posle prvog incidenta otpustio Galijana rekavši da nema tolerancije za verski fanatizam. Udaljen je i iz kompanije „Džon Galijano”, koju je lično osnovao pre 17 godina, a čijih je 92 odsto sada u vlasništvu „Diora”.

objavljeno: 24.06.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.