Frederik Šopen –  slavni romantičar

Izvor: Studnel.com, 17.Okt.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frederik Šopen – slavni romantičar

Rođen je 1. marta 1810. godine u okolini Varšave. Šopen je pokazao svoj talenat još kao dečak. Sa sedam godina je već komponovao dva muzička dela. Nastupao je na raznim aristokratskim zabavama kao glavna atrakcija. Sa 11 godina imao je čast da nastupa pred ruskim carem Aleksandrom I. U svojoj dvadesetoj godini seli se u Pariz kako bi se usavršio.
Ceo život posvetio je klaviru. U njegovim kompozicijama se može osetiti bogata paleta muzičkih boja i istančanost >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << tona. Komponovao je melodije koje su imale elemente slovenske muzike. Šopenovo stvaralaštvo obuhvata čak 166 dela. Napisao je: 2 klavirska koncerta, poloneze, koncertne etide, mazurke, valcere, nokturna, balade, sonate, klavirski trio, sonatu za violončelo. Šopen je bio jedinstvena pojava u istoriji klavirske muzike, čija su dela od neprocenjive vrednosti i lepote i slušaju se širom sveta i dan-danas.

Foto: www.de-alio.ru
Imao je mnogo romantičnih veza. Najintrigantnija veza za najširu publiku bila je sa književnicom Žorž Sand. Ona mu je bila životni oslonac. Snimljena su čak dva filma o njihovoj vezi, Impromptu i Chopin: Desire for Love. U Šopenovu čast, u Varšavi se svake pete godine održava Međunarodni konkurs pijanista koji nosi njegovo ime.
Jednom prilikom pisac Oskar Vajld rekao je:
Kada odsviram neki Šopenov komad, osećam kao da sam ronio suze nad gresima što nikada ne počinih, kao da sam tugovao nad nesrećama koje uopšte nisu bile moje.
Izvori: poltoracki.tripod.com,haoss.org.

fredrik sopenkompozitorromantizammuzikabiografijana danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.