Francuzi štednjom čuvaju suverenost

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi štednjom čuvaju suverenost

Pariz -- Premijer Francuske Fransoa Fijon kaže da ta zemlja planira da uštedi 100 milijardi evra u cilju eliminisanja budžetskog deficita do 2016. godine.

Fijon kaže da je "došlo vreme da Francuska poveća napore i mi imamo samo jedan cilj: da zaštitimo francuski narod od ozbiljnih poteškoća sa kojima se danas suočavaju mnoge evropske zemlje".

"Verujem da su naši građani sada svesni rizika koje deficiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dugovi nose po naše živote i budućnost. Bankrot više nije apstraktan pojam. Naš finansijski, ekonomski i socijalni suverenitet zahteva dugotrajne zajedničke napore, pa čak i neke žrtve", dodao je premijer.

Reforma kojom će starosna granica za odlazak u penziju biti pomerena na 62 sa 60 godina stupiće na snagu 2017. umesto 2018. godine. PDV na mnoge proizvode i usluge biće podignut na sedam sa 5,5 odsto, osim na osnovna dobra kao što je hrana.

Fijon je najavio niz smanjenja budžetskih troškova, kao i povećanja poreza koji imaju za cilj da francuske finansije održe na dobrom putu i sačuvaju kreditni rejting AAA, koji je od ključne važnosti za tu zemlju.

"Da bismo ostvarili nulti deficit do 2016, moramo da uštedimo malo iznad 100 milijardi evra", dodao je predsednik francuske vlade.

On smatra da je "to nemoguće ostvariti samo povećanjem poreza, kao što opozicija predlaže. To bi dovelo do utrostručavanja poreza na dobit i udvostručavanja poreza na dodatu vrednost (PDV)".

"Naša zemlja ne sme biti osuđena da joj jednog dana drugi kroje politiku. Želim da poručim Francuzima da su budžetski i fiskalni napori koje danas preduzimamo izbor koji pravimo za zemlju i generacije koje dolaze", rekao je Fijon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.