Francuzi slave Dan Republike

Izvor: RTS, 14.Jul.2013, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi slave Dan Republike

U znak sećanja na 14. jul 1789. godinu i na Francusku revoluciju, Francuzi obeležavaju nacionalni praznik. Na taj dan narod u Parizu zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije. Na Jelisejskim poljima održana tradicionalna vojna parada.

Na današnji dan, 14. jula 1789. godine, ogorčeni Parižani zauzeli su zatvor tvrđavu Bastilju, čime je počela Francuska revolucija. U znak sećanja na taj događaj Francuzi slave Dan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Republike. Na Jelisejskim poljima održana tradicionalna vojna parada.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je je francuska ekonomija, koja je ove godine ušla u recesiju i dostigla rekodni procenat nezaposlenosti, počela da se oporavlja i dodao da se industrijska proizvodnja poboljšala, kao i da je došlo do blagog povećanja potrošnje.

Ipak, s obzirom na to da se Francuska bori da održi deficit pod kontrolom, Oland nije odbacio mogućnost povećanja poreza, kako bi održao ravnotežu u budžetu, prenela je agencija Frans pres.

"Povećaću poreze samo ako to bude neophodno i to najmanje moguće", rekao je Oland u intervju koji je objavljen je na više televizijskih kanala.

Predsednik Oland, pratio je tradicionalnu vojnu paradu na Jelisejskim poljima iz predsedničke lože u društvu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna i privremenog predsednika Malija Dionkunde Traorea.

"Prisustvo vojnika afričkih zemalja predstavlja odavanje pošte svima onima koji su aktivno pomogli da terorizam bude proteran s teritorije Malija", rekao je Oland, a prenosi AP.

Oko 50 vojnika iz Malija, zatim vojnici iz Benina, Burkine Faso, Obale Slonovače, Gane, Gvineje, Liberije, Nigera, Nigerije, Senegala, Sijera Leonea, Čada i Togoa, koji su podržali Francusku u ratu protiv Al Kaide, učestvovali su u ceremoniji, uz francusku vojsku i američke vojnike.

Francuski ministar odbrane Žan Iv Le Drijan rekao je pred početak parade da ona predstavlja "znak solidarnosti, koji se na delu pokazao u Maliju, kao i zajedničke sudbine, uprkos udaljenosti, na koje svi treba da budu ponosni".

Ukupno, na paradi je učetvovalo oko 4.800 vojnika, 241 konj, 265 vozila, 58 aviona i 35 helikoptera.

Tradicionalna vojna parada u Parizu povodom Dana pada Bastilje organizuje se od 1880. godine i u Evropi je jedinstvena po svojim razmerama, pošto je veća samo ona u Moskvi.

Dana 11. jula 1789. godine, kralj Luj Šesnaesti, pod uticajem konzervativnog plemstva i svoje supruge Marije Antoanete, smenio je reformističkog ministra Nekera i kompletno rekonstruisao vladu, što ga je dovelo u otvoren sukob sa stotinama hiljada Parižana.

Posle nekoliko sati borbe, pobunjenici su osvojili zatvor Bastilju 14. jula, ubivši upravnika markiza Bernara de Lonaja i zatvorske stražare.

Bastilja je služila kao jak simbol svega što je omraženo pod starim režimom, iako je u napadu gnevnog naroda oslobođeno samo sedam zatvorenika.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vojna parada u čast pada Bastilje

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jul.2013, 05:07

U znak sećanja na 14. jul 1789. godinu i na Francusku revoluciju, Francuzi obeležili nacionalni praznik. Na taj dan narod u Parizu je zauzeo zatvor Bastilju, simbol monarhije. Na Jelisejskim poljima održana tradicionalna vojna parada...Na paradi je učetvovalo oko 4.800 vojnika, 241 konj, 265 vozila,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.