Francuskinja Lidi Salver dobitnica nagrade Gonkur

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuskinja Lidi Salver dobitnica nagrade Gonkur

PARIZ, 5. novembra 2014. (Beta-AFP) - Francuska spisateljica Lidi Salver (Lydie Salvayre) ovogodišnja je dobitnica nagrade Gonkur, najvećeg francuskog književnog priznanja, za roman "Pas pleurer" o španskom gradjanskom ratu.

Roman "Pas pleurer" žiri je izabrao sa pet glasova prema četiri za Alžirca Kemala Dauda, autora romana "Meursault contr-enquete", koji je uz Francuza Davida Fenkinosa bio jedan od dvojice favorita za >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ovogodišnje priznanje.

David Fenkinos (Foenkinos) dobitnik je nagarde Renodo za roman "C h a r l o t t e", o Šarloti Salomon, mladoj umetnici, nemačkoj Jevrejki ubijenoj u Aušvicu u 26. godini.

Imena laureata ove dve nagrade i ove godine su po tradiciji saopštena u pariskom restoranu Druan.

Lidi Salver, rodjena 1948. na jugu Francuske, ćerka je izbeglica iz španskog gradjanskog rata. Studirala je književnost a zatim medicinu u Tuluzu, a specijalizirala je psihijatriju.

Nagrada Gonkur dobitnicima tradicionalno donosi veliki tiraž za nagradjeni roman, koji se kreće do 400.000 primeraka.

Prošlogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade je Pjer Lemetr (1951), francuski romanopisac i scenarista.

foto: wikipedia.org

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Lidi Salver dobitnica nagrade "Gonkur"

Izvor: Blic, 05.Nov.2014

Francuska spisateljica Lidi Salver ovogodišnja je dobitnica nagrade "Gonkur", najvećeg francuskog književnog priznanja, za roman "Pas pleurer" o španskom građanskom ratu...Roman "Pas pleurer" žiri je izabrao sa pet glasova prema četiri za Alžirca Kemala Dauda, autora romana "Meursault contr-enquete"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.