Francuski vrhovni sud potvrdio zakon o vanrednom stanju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2016, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski vrhovni sud potvrdio zakon o vanrednom stanju

Francuski vrhovni sud potvrdio je večeras kontroverzni zakon o produženju vanrednog stanja u toj zemlji uvedenog nakon terorističkog napada na Pariz 13. novembra, ocenivši da "neposredna opasnost" i dalje postoji.

Državni savet, najviši administrativni sud, odbio je zahtev Lige ljudskih prava o suspenziji vanrednog stanja, koje daje veće nadležnosti policiji i vlastima.

Takođe, to stanje omogućava hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << osumnjičenih, pretrage policije bez kontrole suda, zatvaranje nekih asocijacija, kao što su radikalne džamije ili islamističke grupe, kao i zabranu okupljanja ili demonstracija.

U presudi, sud je naveo da opasnost, koja je postojala kada je vanredno stanje u Francuskoj uvedeno "posle napada izuzetne priroda i ozbiljnosti, još nije nestala".

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.