Francuski ministar odbacuje strategiju „odvajanja od Pekinga“

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2023, 11:26

Francuski ministar odbacuje strategiju „odvajanja od Pekinga“

Pariz želi bolji pristup kineskom tržištu i poboljšane trgovinske odnose, izjavio je u nedelju francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer, dok je odbacio pozive da se „odvoji“ od Pekinga zbog bezbednosnih razloga.
„U potpunosti se protivimo ideji razdvajanja. Odvajanje je iluzija“, izjavio je Le Mer novinarima nakon pregovora sa zamenikom premijera He Lifengom u kineskoj prestonici. „Ne postoji mogućnost bilo kakvog razdvajanja između američke, evropske i kineske privrede“, izjavio je francuski ministar. On je dodao da Pariz ne bi želeo da se „suoči sa nekim zakonodavnim preprekama ili nekim drugim preprekama” na putu ka velikom kineskom tržištu. Zamenik premijera je izrazio nadu da će Francuska „stabilizovati ton prijateljske saradnje Kine i EU“. Zvaničnici SAD i EU su više puta optuživali Peking za ekonomsku prinudu i eskalacijske poteze u Indo-Pacifiku. Kineska vlada je saopštila da su Vašington i njegovi saveznici naoružali trgovinske propise kako bi unapredili antikinesku politiku. Zapadni zvaničnici su, međutim, nedavno prešli sa retorike o „razdvajanju“ na „ukidanje rizika i diversifikaciju“, sa ciljem da smanje ekonomsku zavisnost od Kine. Ovaj pristup se odrazio na zajedničko saopštenje koje je usvojila G7 tokom samita u Japanu u maju, u kojem se optužuje Peking da pokušava da „iskrivi globalnu ekonomiju“. Peking je odbacio optužbe, rekavši da je Zapad zaglavljen u „hladnoratovskom mentalitetu“ i da kleveta Kinu na svetskoj sceni.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.