Francuski ambasador: Australija napravila veliku grešku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2021, 15:55

Francuski ambasador: Australija napravila veliku grešku

Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo opisao je kao veliku grešku neočekivano otkazivanje Australije velikog ugovora o podmornicama sa Parizom u korist novog dogovora sa SAD.

Francuski diplomata dao je svoj komentar danas dok je napuštao rezidenciju u glavnom gradu Kanberi, nakon odluke Francuske da povuče svog ambasadora.

"Ovo je bila velika greška, veoma loše postupanje u partnerstvu", poručio je Tibo, prenosi AP.

On je objasnio da je sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o naoružanju između Pariza i Kanbere trebalo da se zasniva na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti.

Pre nego što je opozvan, francuski ambasador je saopštio u petak da je saznao za dogovor o američkim podmornicama ,kako je naveo, kao i svi, zahvaljujući australijskoj štampi.

"Nikada nismo bili obavešteni o bilo kakvim bitnim promenama. Bilo je mnogo mogućnosti i mnogo kanala. Nikada nije pomenuta takva promena", rekao je francuski ambasador.

Francuska je prethodno saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Kanbera sklopila bezbednosni sporazum sa Vašingtonom i Londonom, nazvan Aukus, koji podrazumeva i isporuku novih nuklearnih podmornica i okončanje dogovora o nabavci francuskih podmornica vrednog 66 milijardi dolara.

Australija je danas poručila da žali zbog odluke Pariza da povuče svog ambasadora u Kanberi i naglasila da poštuje odnos sa Francuskom sa kojom će, kako je rečeno, nastaviti saradnju po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Francuski ambasador: Australija napravila "ogromnu grešku" poništavanjem dogovora o podmornicama

Izvor: VOA, 18.Sep.2021

Australija je napravila "ogromnu" diplomatsku grešku pošto je odustala od narudžbine francuskih podmornica, vredne više milijardi dolara, zbog alternativnog dogovora sa SAD i Britanijom, poručio je u subotu francuski ambasador u Kanberi, Žan-Pjer Tebo. Australija je u četvrtak saopštila da...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.