Francuske snage oslobodile rafineriju

Izvor: Glas javnosti, 23.Okt.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuske snage oslobodile rafineriju

PARIZ - Jedna osoba je povređena u sukobima koji su izbili kada su francuski policajci uklonili barikade oko jedne od glavnih rafinerija blizu Pariza, jedne od 12 naftnih postrojenja koja su demonstranti 11 dana držali u blokadi.

Stotinak policajaca uspelo je da oslobodi prilaz rafineriji, 50 kilometara istočno od Pariza, koja je od ključnog značaja za snabdevanje gorivom francuske prestonice i međunarodnih aerodroma "Šarl de Gol" i "Orli", preneo je britanski radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Bi-Bi-Si (BBC).

Radnici su, međutim, nekoliko sati kasnije ponovo pokušali da blokiraju rafineriju, a jedna osoba je povređena kada je policija probila "živi štit".

Predstavnik sindikata Šarl Fular nazvao je policijsku akciju skandalom jer je sprovedena pred svitanje, u vreme kada je broj demonstranata ispred postrojenja bio relativno mali, i požalio se da je radnicima izdat obavezujući nalog da se vrate na posao, pod pretnjom da će, u protivnom, biti krivično gonjeni.

Francuski ministar energetike Žan-Luj Brolo rekao je da se situacija poboljšava i da goriva sada ima na 80 odsto stanica.

Mediji su, u međuvremenu, izvestili da su ulice Marselja prekrivene tonama đubreta zbog višednevnog štrajka radnika gradske čistoće.

Lokalne vlasti su pozvale pripadnike Francuske legije i civilnih bezbednosnih snaga da počiste smeće u tom gradu jer postoji opasnost od širenja zaraze.

Francuska je počela da uvozi struju pošto su štrajkovi poremetili i proizvodnju električne energije.

Najmanje 15 od 58 francuskih nuklearnih reaktora ne radi zbog remonta, a sindikati kažu da je proizvodnja smanjena u još četiri reaktora.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi poručio je učenicima i studentima da nemaju razloga da protestuju i traže pravo da odu u penziju sa 60 godina jer će ionako "svaki drugi od njih živeti sto godina".

"Tim srednjoškolcima niko ne kaže da zbog njih vršimo reformu penzionog sistema. Ostajem pri stavu da zbog reforme koju sprovodimo oni neće morati da plaćaju dvaput - jednom za sebe i drugi put za svoje roditelje, koji su im ostavili dugove", rekao je Sarkozi.

On je dodao da nezadovoljni građani imaju pravo da štrajkuju, ali da niko nema pravo da "drži nevine ljude kao taoce" tako što im remeti svakodnevni život.

Francuska vlada očekuje da senat usvoji sporni zakon o reformi penzijskog sistema, ali, kako javlja dopisnik Bi-Bi-Si iz Pariza, postoji mogućnost da se procedura usvajanja produži do vikenda pošto poslanici treba da završe raspravu o još 200 podnesenih amandmana, pri čemu se predstavnici levice bore za svaki detalj svakog amandmana.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.