Francuska zabranila antiameričke skupove

Izvor: Blic, 16.Sep.2012, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska zabranila antiameričke skupove

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals osudio je danas anti-američke demonstracije održane sinoć ispred američke ambasade u Parizu i dodao da se to ubuduće više neće dogoditi. Vals: Demonstracije su zabranjene. Svako neprijateljstvo, svaki poziv na mržnju treba da bude uništen s velikom čvrstinom

- To je potpuno netoleratno. Dao sam instrukcije da se to više ne ponovi - rekao je Vlas francuskoj televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Frans 2 ne navodeći druge detalje.

- Demonstracije su zabranjene. Svako neprijateljstvo, svaki poziv na mržnju treba da bude uništen s velikom čvrstinom - dodao je francuski ministar.

Francuska policija rasterala je sinoć više desetina muslimanskih demonstranata ispred američke ambasade u Parizu koji su protestovali zbog kontroverznog filma "Nevinost muslimana" u kojem se ismeva prorok Muhamed.

Na televizijskim snimcima vidi se oko 80 demonstranata koji su protestovali na trotoaru u blizini zgrade ambasade. Prema izvorima agencije AP u pariskoj policiji, učesnici skupa su rasterani jer protest nije bio prijavljen. Učesnici demonstracija privedeni su kako bi njihov identitet bio proveren, naveo je isti

izvor.

Protesti u Parizu deo su talasa demonstracija koji su prethodnih dana organizovani ispred američkih diplomatskih predstavništava u svetu.

Ti protesti u pojedinim muslimanskim zemljama bili su praćeni nasiljem, sukobima s policijom i paljenjem američkih zastava. Razlog protesta je niskobudžetni film "Nevinost muslimana" koji se pojavio na sajtu Jutujub u kojem se ismeva prorok Muhamed i islam. Pretpostavlja se da je film produciran u SAD.

Kanada na jedan dan zatvorila ambasade u Sudanu, Egiptu i Libiji

Kanadski ministar inostranih poslova Džon Berd odlučio je danas da na jedan dan zatvori tri ambasade u Sudanu, Egiptu i Libiji iz bezbednosnih razloga, saopšteno je u ministarstvu.

"Iz mera predostrožnosti i kako bismo osigurali bezbednost kanadskom osoblju, zatvaramo svoje ambasade u Kairu, Tripoliju i Kartumu na jedan dan", izjavio je portparol ministarstva Rik Rot.

Portparol Rot je rekao da kanadske vlasti pažljivo prate tok situacije i preuzimao mere bezbednosti, premda nije konkretno rekao o kojim merama je reč.

Povezane vesti: Egipatski premijer: SAD treba da zaustave one koji vređaju islam Nakratko pritvoren, pa pušten autor antimuslimanskog filma IZuS: Uvrede na račun islama nisu izgovor za nasilje I danas protesti zbog filma o Muhamedu, 12 mrtvih u Egiptu, Tunisu, Libanu i Sudanu Zemlje zapada na sve načine pokušavaju da privuku turiste iz zemalja u razvoju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Francuska zabranila antiameričke skupove

Izvor: Telegraf.rs, 16.Sep.2012

- Demonstracije su zabranjene, a svako neprijateljstvo, svaki poziv na mržnju treba da bude uništen s velikom čvrstinom - kaže ministar unutrašnjih poslova Francuske

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.