Francuska spremna da podrži vojnu akciju EKOVAS-a u Nigeru - Makron

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2023, 21:44

Francuska spremna da podrži vojnu akciju EKOVAS-a u Nigeru - Makron

Francuska je spremna da podrži sve napore, uključujući vojnu intervenciju, koje uloži Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS) da obnovi ustavni poredak u Nigeru, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.
„Podržavamo diplomatsku i, ako bude odlučeno, vojnu aktivnost EKOVAS-a“, izjavio je on i dodao da Pariz neće odustati od podrške legitimno izabranom predsedniku Mohamedu Bazumu. Francuski lider pozvao je stanovnike Nigera da ne budu zavedeni narativom hunte da je Francuska neprijatelj Nigera. Problem za stanovništvo Nigera je, prema njegovim rečima, to što su ih pobunjenici izložili riziku „odbijajući da se bore protiv terorizma i udaljavajući se od korisne ekonomske politike“. Zbog toga zemlja „gubi međunarodno finansiranje koje bi im pomoglo da izađu iz siromaštva“, dodao je on. Istovremeno, Makron je osudio kritike koje dolaze iz „Vašingtona i drugih evropskih prestonica“, kao i iz masovnih medija da Francuska previše podržava predsednika Bazuma. „Ne možemo očekivati da će nas druge afričke prestonice saslušati ako ne podržimo političkog lidera ako se suoči sa ovim“, naglasio je on.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.