Francuska odaje poštu žrtvama napada na košer supermarket

Izvor: Studio B, 09.Jan.2016, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska odaje poštu žrtvama napada na košer supermarket

Francuska odaje poštu jevrejskim taocima koji su ubijeni u košer supermarketu u Parizu pre godinu dana, u nizu džihadističkih napada koji su počeli pogubnom pucnjavom na redakciju satiričnog magazina "Šarli Ebdo", a u kojima je ubijeno ukupno 17 ljudi.

U košer supermarketu tada je ubijeno četvoro Jevreja, kao i mlada policajka Klarisa Žan-Filip (26), a francuski predsednik Fransoa Oland danas je otkrio plaketu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << postavljenu u njenu čast u pariskom predgrađu Monruž gde je preminula, prenosi AFP.

Policajku je 8. januara 2015. godine ubio Amedi Kulibali, naoružani napadač koji je pucao na košer supermarket u istočnom Parizu usmrtivši tri kupca i jednog od zaposlenih, nakon čega ga je policija ubila.

Večeras, u organizaciji jevrejske grupe CRIF, ispred supermarketa biće održan skup u znak sećanja na žrtve tog napada.

Komemoracije napada izvedenih pre godinu dana u francuskoj prestonici završiće se glavnim javnim događajem sutra na Trgu Republike, mestu okupljanja pokreta solidarnosti "Ja sam Šarli" i sličnih skupova posle pogubnih napada.

Tamo će biti zasađen hrast visok 10 metara kao "drvo sećanja", a poznati francuski roker Džoni Halidej izvešće pesmu "Jedne januarske nedelje" kojom podseća na marš 1,6 miliona ljudi koji je organizovan u Parizu 11. januara 2015.

Istovremeno, ovog vikenda džamije širom Francuske otvaraju svoja vrata posetiocima kako bi se "istakle istinske vrednosti islama i opovrgli klišei kojima se islam povezuje sa nasiljem i terorizmom", rekao je Anuar Kbibeš, koji se nalazi na čelu Francuskog saveta muslimanske vere.

Ovu inicijativu, u okviru koje će posetioci džamija biti posluženi čajem i kolačima, organizovalo je glavno muslimansko telo u Francuskoj u cilju podvlačenja razlike između džihadizma i umerenog, miroljubivog islama i suprostavljanja islamofobiji, navodi AP.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.