Francuska: Primena SSP-a s Srbijom

Izvor: B92, 13.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Primena SSP-a s Srbijom

Brisel, Beograd -- Francuska, koja će od 1. jula predsedavati EU, učiniće sve za napredak u primeni SSP-a sa Srbijom, izjavio je francuski ambasador, šef misije u EU, Pjer Selal.

Selal je danas u Briselu predstavio prioritete francuskog predsedništva EU. Ambasador Selal je rekao da je stav Pariza da "Srbija ima centralno mesto na zapadnom Balkanu i biće učinjeni napori da Srbija zauzme svoje mesto u politici EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema zapadnom Balkanu".

Ali, on dodaje, takođe, da je "teško da 27 članica EU dođe do jednoglasnog stava o tome".

On je u Centru za evropsku politiku u Briselu, izlažući prioritete francuskog predsedništva EU, naveo da će ključno biti da se do kraja godine pripremi stupanje na snagu ugovora iz Lisabona o reorganizaciji EU.

Francuska, kao budući predsedavajući EU, ima četiri prioriteta. Prvi je dogovor članica EU o jedinstvenoj politici imigracije, što uključuje sprečavanje ilegalnog doseljavanja, ali i prihvatanje legalne imigracije, potrebne evropskoj privredi, koja se mora uklopiti u evropsko društvo.

Drugi prioritet je jedinstvena politika EU u odnosu na klimatske promene i zagađenje životne sredine u svetu.

Francusko predsedništvo će raditi i na stvaranju evropske odbrane da bi EU bila u stanju i vojno da podupre ekonomsku i političku moć i svoje delovanje u svetu.

Četvrti prioritet francuskog predsedništva EU je analiza i nove mere u zajedničkoj poljoprivrednoj politici zemalja članica, posebno imajući u vidu sadašnju krizu hrane u svetu. To znači, rekao je ambasador Selal, da se mora preispitati i svetska poljoprivredna politika jer je očigledan nedostatak hrane u mnogim delovima sveta.

Selal je od spoljnopolitičkih tema pomenuo jedino da će Francuska insistirati snažno na jačem povezivanju EU i sredozemnih zemalja kroz Mediteransku uniju.

Galjakova: Za proevropsku vladu

Kristina Galjak, portparolka predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, kaže o procesu formiranja Vlade u Srbiji da bi u EU voleli da sarađuju sa političkim snagama koje će formirati proevropsku vladu.

"To je odluka političkih lidera da se dogovore oko vlade. Definitivno, mi u EU bismo voleli da sarađujemo sa političkim snagama koje će formirati proevropsku vladu. Drugačije ne bismo imali partnera", naglasila je Galjakova za Fonet.

Što se pre formira vlada, to bolje, ocenila je ona i dodala da je EU spremna da sarađuje sa vladom koja će kao glavni cilj svog programa imati približavanje Uniji, a to je mandat koji su političarima dali građani.

Kristina Galjak nije želela da komentariše poruke koje iz Srbije stižu na račun Havijera Solane, ističući da je jedna od ključnih ambicija evropskih diplomata, a Solane pre svih, da vide Srbiju što bliže EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska se zalaže za primenu ŠP sa Srbijom

Izvor: Kurir, 13.Jun.2008

BRISEL, 13. juna 2008. (Beta) - Francuska koja će od 1. jula predsedavati Evropskom unijom (EU), učiniće sve za napredak u primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, izjavio je danas u Briselu francuski amabasador, šef misije u EU, Pjer Selal koji je predstavio prioritete francuskog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.