Francuska: Komitet UN preterao, naša policija ne koristi rasno profilisanje

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 17:03

Francuska: Komitet UN "preterao", naša policija ne koristi rasno profilisanje

Francuska je danas osporila kao "prekomerne" i "neosnovane" primedbe komiteta Ujedinjenih nacija.

U izveštaju UN se pominje rasno profilisanje i prekomerna upotreba sile organa za sprovođenje zakona tokom nedavnih nereda u zemlji.

"U Francuskoj je zabranjeno svako etničko profilisanje od strane organa za sprovođenje zakona", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu, dodajući da je "intenzivirana borba protiv ekscesa u rasnom profilisanju".

Komentari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pariza usledili su nakon što je Komitet UN za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD) pozvao Francusku da obezbedi da istraga o ubistvu Nahela M, tinejdžera kojeg je policija ubila u blizini Pariza, bude "temeljna i nepristrasna" i pozvao na zabranu rasnog profilisanja, prenosi televizija "Frans 24".

CERD, sastavljen od 18 nezavisnih stručnjaka, izrazio je zabrinutost u vezi sa rasnim profilisanjem i "prekomernom upotrebom sile od strane organa za sprovođenje zakona".

Eksperti su takođe osudili "pljačku i uništavanje privatne i javne imovine, kao i izveštaje o masovnim hapšenjima i pritvorima demonstranata".

Komitet UN saopštio je da pozdravlja otvaranje istrage o okolnostima koje su dovele do ubistva Nahela, čija je smrt izazvala erupciju nasilja u Francuskoj.

"Francuska treba odmah da obezbedi da istraga o okolnostima koje su dovele do smrti Nahela M. bude temeljna i nepristrasna... da procesuira navodne počinioce i, ako budu osuđeni, da ih sankcioniše", istakao je CERD i pozvao Francusku da "usvoji zakone koji definišu i zabranjuju rasno profilisanje".

Komitet UN je ponovio svoju preporuku da se vlasti kao prioritet pozabave "strukturnim i sistemskim uzrocima rasne diskriminacije, uključujući i sprovođenje zakona".

Do reagovanja CERD-a došlo je u vreme kada je francuski upravni sud zabranio marš u znak sećanja na Nahela, koji je organizovala "Fondacija Adama Traore".

Traore, koji je bio afričkog porekla, umro je u policijskom pritvoru 2016. godine, što je tada pokrenulo nerede koji su trajali nekoliko noći.

"Sudije su utvrdile da, iako se nasilje smanjilo poslednjih dana, njegova izuzetno skorašnja priroda ne dozvoljava nam da pretpostavimo da je nestao bilo kakav rizik od narušavanja javnog reda", navodi se u saopštenju suda.

Komitet UN – koji prati primenu Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije – izrazio je zabrinutost oko slučaja Nahel u okviru postupka ranog upozorenja i hitne akcije.

Stručnjaci CERD-a su izjavili da su duboko zabrinuti "kontinuiranom praksom rasnog profilisanja u kombinaciji sa prekomernom upotrebom sile od strane službenika za sprovođenje zakona, posebno policije, protiv pripadnika manjinskih grupa, posebno ljudi afričkog i arapskog porekla".

"(Takva situacija) često dovodi do nesrazmerno čestih ubistava koja su gotovo nekažnjena", ocenjuje CERD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.