Francuska: Još tri meseca vanrednog stanja

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Još tri meseca vanrednog stanja

Pariz -- Francuski Senat odobrio je velikom većinom glasova produžetak vanrednog stanja u trajanju od tri meseca uvedeno nakon terorističkih napada u Parizu.

Gornji dom parlamenta, sa 316 glasova "za" i 28 glasova protiv, podržao je produžetak ove mere do kraja maja, a Nacionalna skupština trebalo bi isto da učini sledećeg utorka, preneo je AFP.

Zakonom o vanrednom stanju, koji datira iz 1955. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a izmenjen je u novembru, data su veća ovlašćenja policiji, ukinuta potreba za nalogom u slučaju pretresa, uvedena zabrana okupljanja, kao i kućni pritvor za osumnjičene.

Vanredno stanje je uvedeno izvršnim dekretom nakon terorističkih napada 13. novembra, a zatim ga je parlament produžio do 26. februara.

Poslanici treba da se izjasne i o kontroverznoj meri oduzimanja francuskog državljanstva, osobama sa dvojnim državljanstvom, koje su osuđene za terorizam.

Francuska Liga za ljudska prava ukazala je da mali broj pretresa koji su sprovedeni pod vanrednim stanjem na snazi od novembra doveo do istraga vezanih za terorizam.

Prema podacima objavljenim u utorak, sprovedeno je 3.336 pretresa, od kojih je samo 28 rezultiralo takvim istragama.

U napadima 13. novembra prošle godine u Parizu ubijeno je 130 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuska: Vanredno stanje produženo do maja

Izvor: Akter, 09.Feb.2016

Francuski Senat odobrio je velikom većinom glasova produžetak vanrednog stanja u trajanju od tri meseca uvedeno nakon terorističkih napada u Parizu..Francuski Senat odobrio je danas velikom većinom glasova produžetak vanrednog stanja u trajanju od tri meseca, koje je uvedeno nakon terorističkih...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.