Franc List − rok zvezda 19. veka

Izvor: Studnel.com, 22.Okt.2015, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Franc List − rok zvezda 19. veka

Rođen je u Rajdingu u muzičkoj porodici − njegov otac svirao je klavir, što je Franca odmalena oduševljavalo, pa otac počinje da mu drži časove klavira već sa sedam godina. Kao osmogodišnjak, List je komponovao svoje prvo delo, a sa devet godina drži samostalne koncerte. Sa 12 godina odlazi sa ocem u Pariz kako bi se upisao na Pariski konzervatorijum, ali ga odbijaju zato što je bio stranac. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com <<
Ovo je duboko razočaralo Franca, a uskoro mu umire i otac, pa List odustaje od muzičke karijere. I dalje je davao časove klavira da bi mogao da izdržava sebe i majku u Parizu. Međutim, događaj koji je sve preokrenuo bio je koncert Nikola Paganinija kome je List prisustvovao. Tada rešava da se vrati muzici i da svoje sviranje na klaviru dovede na Paganinijev nivo. Negde u isto vreme upoznaje i Šopena, koji je takođe imao ogroman uticaj na njega. Kao dvadesetdvogodišnjak upoznaje groficu Mariju d‘Agu, sa kojom je imao dugogodišnju vezu i troje dece. U to vreme nastupa širom Evrope i komponuje cikluse kompozicija Poetske i religiozne harmonije i Nastupe. Posle nekoliko godina njih dvoje se razilaze, pa Marija odlazi da živi u Pariz sa decom, a Franc nastavlja svoje nastupe po Mađarskoj i Austriji.

Foto: www.srednjeskole.edukacija.rs
Bio je prava rok zvezda 19. veka. Nikoga nije ostavljao ravnodušnim na svojim koncertima – žene su histerisale i padale u nesvest, a njegove maramice i rukavice čuvale su kao suvenire. U Kijevu 1847. godine upoznaje princezu Karolinu fon Zajn-Vitgenštajn, pod čijim uticajem će prestati da ide na evropske turneje. Umesto toga, od 1848. našao se u službi Vajmarskog dvora. Tokom narednih 12 godina piše orkestarska i koncertna dela po kojima je i danas poznat, među kojima su Mađarske rapsodije, Godine hodočašća, Faustova simfonija, Sonata u h-molu i mnoge druge.
Nakon što je 1859. godine izgubio dvoje dece, List se zamonašio i dosta vremena provodio u Italiji u jednom manastiru kraj Rima, ali je i dalje držao časove klavira. Umro je 31. juna 1886. godine u Nemačkoj.
Izvori: znanje.org, srednjeskole.edukacija.rs.

na danasnji danfranc listkompozitorbiografijamadjarska

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.