Filmski festival za slepe i slabovide u Parizu

Izvor: Scandal.rs, 04.Apr.2015, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski festival za slepe i slabovide u Parizu

U većini bioskopa svetla se pogase kada počne film, međutim za publiku koja ovog meseca prisustvuje filmskom festivalu u Parizu ceo svet je u mraku i takav ostaje bez prekida.

The Audiovision Film Festival koji traje do 14. aprila u prestonici Francuske neobičan je zbog toga što je napravljen za slepe i slabovide osobe.

Filmovi se normalno prikazuju na velikom platnu u teatru u južnom Parizu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << je i domaćin festivala, a publika nosi slušalice spojene za lokalnu mrežu kako bi mogli da sinhronizovano čuju kadar po kadar, odnosno opise akcije koja se pred njima dešava.

Za slepu i slabovidu školsku decu filmovi su urađeni sa dodatnom muzikom, smehom i kikotanjem. Devetogodišnji dečak Fabio rekao je za AFP da je taj festival doprineo da iskusi film.

Zamišljam film i pokušavam da ‘vidim’ opise“, kaže on.

Da nema Audiovision-a bilo bi nemoguće pratiti film“, primećuje radio voditelj, slep od rođenja, Benjamin Mauro koji je vodio debatu posle jedne projekcije.

Mnoga deca su se složila da Audiovision mnogo pomaže, dok su svega jedan ili dvoje rekli da usaglašavanje dijaloga i zvukova u filmovima nije bilo neophodno.

Na Festivalu se prikazuju filmovi kao što su “Zašto (ni)sam pojeo svog oca“, “Lusi“, “Profesionalac” i drugi.

Poznati reditelj Luk Beson je jedan od pokrovitelja Festivala i uvek insistira da se njegovi filmovi prikazuju i u toj tehnici.

Takav sistem je prvi put uveden u SAD, a zatim i u Francusku 90-ih, međutim taj sistem, kao i sistem promovisanja i prilagođavanja kulture osobama sa oštećenim vidom još uvek nisu dovoljno razvijeni.

Festival je namenjen i ljudima koji nemaju problema sa vidom, a prošle godine ga je posetilo više od 2.000 ljudi.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.