Figaro: Povratak Miloševićevog naslednika

Izvor: Blic, 03.Jul.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Figaro": Povratak Miloševićevog naslednika

Pariz - Još jedan grom iz vedrog neba na srpskoj političkoj sceni, piše danas francuski dnevnik "Figaro" u izveštaju o poveravanju mandata za sastav vlade Ivici Dačiću.

U članku pod nazivom "Povratak Miloševićevog naslednika", pariski list navodi da je Dačić, posle višenedeljnih bezuspešnih pregovora s demokratama, na kraju odlučio da sklopi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << savez s naprednjacima, a da je zauzvrat dobio "toliko željenu funkciju predsednika vlade".

Podsećajući da je predsednički kandidat DS Boris Tadić u drugom krugu izbora, "na zaprepašćenje evropskih partnera Srbije", izgubio od Tomislava Nikolića, "Figaro" primećuje da su mnogi tada razmišljali o mogućnosti kohabitacije, s proevropskom vladom koju bi predvodio Tadić i proruskim predsednikom Nikolićem.

"Međutim, ta nada je izgubljena posle preokreta koji je izveo Ivica Dačić", navedeno je u izveštaju.

"Figaro" prenosi ocenu jednog diplomate u Beogradu, koji je rekao listu "Danas" da nova koalicija, zbog nacionalističke prošlosti njenih članova, neće imati kredibilitet za sprovodjenje nužnih reformi, kao i da joj je najveća mana to što neće imati nijednog ministra koji bi uživao poverenje Zapada.

Francuski dnevnik navodi i da je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izjavila da će "Srbijom upravljati naslednici ili bivši saveznici Miloševića", dok je "istorijska srpska disidentkinja" Vesna Pešić nazvala Dačića "otelotvorenjem prošlosti".

"Trebalo je na vreme proterati malog Slobu iz politike i pustiti dve velike partije da formiraju vladu nacionalnog jedinstva", kazala je Pešićeva, koja je, kako je podsetio "Figaro", uoči drugog kruga predsedničkih izbora unela pometnju u demokratski tabor pozvavši birače da glasaju protiv Tadića, koga je optužila za arogantnost.

"Od tada, naslednici premijera Zorana Djindjića, ubijenog 2003. godina zbog toga što je izručio Miloševića medjunarodnoj pravdi, analiziraju događaje koji su ih, prvi put posle 2000. godine, vratili u opoziciju. Prva izjava budućeg premijera da neće vraćati Srbiju u 1990-e godine nije dovoljna da ih razuveri", zaključuje pariski dnevnik.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Figaro": Povratak Miloševićevog naslednika

Izvor: OkRadio.rs, 03.Jul.2012

Još jedan grom iz vedrog neba na srpskoj političkoj sceni, piše danas francuski dnevnik "Figaro" u izveštaju o poveravanju mandata za sastav vlade Ivici Dačiću.U članku pod nazivom "Povratak Miloševićevog naslednika", pariski list navodi da je Dačić, posle višenedeljnih bezuspešnih pregovora...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.