FRANCUSKU TRESE NOVI SKANDAL: Ultradesničarski političar u kampanji prikupljanja sredstava za policajca-ubicu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 09:08

FRANCUSKU TRESE NOVI SKANDAL: Ultradesničarski političar u kampanji prikupljanja sredstava za policajca-ubicu

Premijerka Elizabet Born upozorila je da prikupljanje novca za porodicu zatvorenog policajca nije doprinelo smirivanju situacije.

Ulični nemiri u Francuskoj jenjavaju, ali ne i podele u društvu, posle policijskog ubistva 17-togodišnjeg tinejdžera. 

Francuski ekstremni desničar Žan Mesiha, inicijator uspešne, ali kontroverzne kampanje prikupljanja sredstava za porodicu policajca optuženog za ubistvo 17-godišnjaka Nahela M. u pariskom predgrađu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Nanter, koje je izazvalo masovne nemire širom Francuske, objavio je da obustavlja kampanju u kojoj je prikupljeno 1.636.240 evra

BFM TV navodi da je Mesiha pod pritiskom najavio obustavljanje svoje kampanje i odustajanje od namere da podnese tužbu zbog klevete protiv Nahelove porodice. 

Porodica ubijenog Nahela je podnela tužbu navodeći da je grupno finansiranje porodice okrivljenog policajca zasnovano na obmani da bi se žrtva kriminalizovala i obezbedila podrška javnosti za policajca koji je pucao na njega, prenosi AP. 

Neposredno pre nego što ga je Mesiha potvrdio da obustavlja kampanju, poslanik iz redova francuskih socijalista Artur Delaporte iz Kalvadosa podneo je u utorak tužbu protiv Mesihine kampanje, osporavajući joj pravni legitimitet. 

Mesiha, rođen u Egiptu, žestoki kritičar migracije iz Afrike, bivši je zvaničnik ultradesničarske partije Nacionalni okupljanje Marin Le Pen, iz koje je na kratko prešao u drugu, novoosnovanu stranku krajnje desnice, a potom istupio i iz nje.

Premijerka Elizabet Born upozorila je da prikupljanje novca za porodicu zatvorenog policajca nije doprinelo smirivanju situacije, baš kao i ministar pravde Erik Dipon-Moreti, koji je na radiju Frans Inter upozorio na moguću instrumentalizaciju celog slučaja. 

Talas žestokog nasilja buknuo je širom Francuske kao gnevna reakcija omladine iz predgrađa i urbanih stambenih projekata za siromašne, protiv francuske države koju mnogi mladi ljudi imigrantskih korena optužuju za sistemsku diskriminaciju. 

Iako se činilo da je i noćas, drugu noć u nizu nastavljen pad intenziteta nasilja, pojavili su se izveštaji da je u nedelju u Marseju poginuo 27-godišnji muškarac.

Lokalno tužilaštvo je u utorak otvorilo istragu za "smrt izazvanu udarcima i upotrebom ili pretnjom oružjem", objavio je i lokalni list Marseljez, navodeći da je verovatni uzrok smrti 27-godišnjaka iz Marseja bio "nasilan udar u grudni koš izazvan udarom projektila", moguće šok bombom koje francuska policija rutinski koristi za suzbijanje nereda.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.